CinemAfrica / Films that happen to be African

20th ANNIVERSARY FESTIVAL

FEB 26 - Mar 4 2018

Films that happen to be African

Ett personligt urval av filmer gjorda av relativt unga, drivna filmskapare som inte upphör att intressera sig för konstnärlig förnyelse och utforskande av nya teman. Ingen av filmerna erbjuder samhällslösningar eller moralkakor. Ingen är typisk för ett särskilt land eller har som utmärkande drag att de är de första av sitt slag eller för alltid kommer att definiera deras upphovspersoner – bedrifter som ofta framstår som särskilt viktiga viktiga när det handlar om film från Afrika. Istället är dessa filmers styrka och utmärkande drag att de är unika utforskande verk som speglar konstnärligt mod och nyfikenhet. De har berört mig på olika sätt vid olika tidpunkter och har förblivit filmer som jag ofta återvänder till. Jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle än CinemAfricas 20-års firande för att uppmärksamma dem igen.

2015 publicerades sydafrikanska London-baserade akademikern Lindiwe Doveys bok, Curating Africa in the Age of Film Festivals (2015). Den handlar, precis som titeln antyder, om hur bilder av Afrika förmedlas genom filmprogramsättares och konstnärliga ledares val. När Dovey intervjuade mig i arbetet med boken fick jag frågan om skillnaden mellan att visa filmer från Afrika på och utanför kontinenten. Jag svarade att när filmer från Afrika visas på andra ställen i världen representerar de ’afrikansk film’ (ofta åtföljda av seminarier och förklarande samtal), medan när de visas i ett afrikanskt land, tillåts vara filmer som råkar har sitt ursprung i Afrika.

Jag är tacksam för möjligheten att bryta det mönstret och presentera fyra riktigt fina filmer, som råkar vara från Afrika, här i Stockholm.
/Katarina Hedrén