CinemAfrica / CinemAfrica i umeå 2018

20th ANNIVERSARY FESTIVAL

FEB 26 - Mar 4 2018

CinemAfrica i umeå 2018

Den 2/3 – 3/3 anordnar CinemAfrica filmfestival i Umeå tillsammans med ASCAMINU – Kamerunska föreningen i Umeå och Region Västerbotten, Folkets Bio i Umeå, Vuxenskolan, Kvinnohistoriskt museum i Umeå, Rättighets- centrum Västerbotten och Nigerian Community, med stöd 12.30 av Umeå Kommun. En filmfestival som lyfter högaktuella filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan, och bjuder in till efterföljande samtal med internationella filmskapare.

Ghana/Nigeria 
engelska
REGI: Shirley Frimpong Manso
2017

Banbrytande ghananska regissören Shirley Frimpong-Manso presenterar Potato Potahto. En romantisk komedi som titeln vagt antyder har kommunikation och missförstånd som huvudteman.

Potato Potahto berättar historien om ett färskt skilsmässopar som är gränslöst oförmögna att sluta jävlas med varandra och hopplöst beroende av varandra. Lulu och Tony har varit gifta i ungefär två år när de bestämmer sig för att söka skilsmässa. Då de tecknat äktenskapsförord innan giftermål, delar de lätt upp sina ägodelar, men komplikationer uppstår då ingen är beredd att ge upp det hus de beskriver som ett ”drömhus”. Då ingen heller är särskilt intresserad av alternativet att köpas ut av den andre, flytta ut och lämna den andra ensam i huset, återstår uppenbarligen endast ett alternativ för dessa envisa själar: att fortfarande bo i samma hus, dela allt i det på hälften och reta gallfeber på varandra.

Frimpong-Manso är en prisbelönad författare, producent, entreprenör och regissör med starka kvinnliga huvudpersoner som signum. Som den mest lönsamma filmskaparen i Ghana har hon inspirerat ett växande antal ghananska skådespelerskor, regissörer och producenter i en filmindustri som länge varit typiskt mansdominerad och förändrat hur kvinnor uppfattas – både framför och bakom kameran.

3/3
Salong Tystnad, Folkets Bio
10.30-12.30

 

2/3
Salong Tystnad, Folkets Bio
18.30-21.00

3/3
Salong Tystnad, Folkets Bio
19.00-20.30

3/3
Salong Tystnad, Folkets Bio
14.00-15.00

3/3
Salong Tystnad, Folkets Bio
17.00-18.30

 

Biljettpris

Ordinarie: 80 kr
Rabatterade: 60 kr (arbetssökande, pensionärer, studenter och ungdomar under 18 år)
Invigning: 100 kr
Festivalpass: 250 kr

 

GÄST

Minna Salami

Minna Salami, nigeriansk-finsk-svensk författare, föreläsare och grundare till feministiska bloggen
Ms. Afropolitan, bosatt i Storbritannien.

Samordnare

Bella Lawson

Bella Lawson, kultursekreterare, projektledare och ansvarig för jämlikhetsfrågor vid Region Västerbotten samt rådgivare och samarbetspartner till CinemAfrica Film Festival i Umeå.

Angy Nangah

Angy Nangah, projektledare och festivalkoordinator för CinemAfrica Film Festival i Umeå.