CinemAfrica / CinemAfricas Filmskaparworkshop

20th ANNIVERSARY FESTIVAL

FEB 26 - Mar 4 2018

CinemAfricas Filmskaparworkshop

I samarbete med Filmbasen och Filmcloud.

En intensiv 14 dagars workshop som kommer att fokusera på afrosvenska filmskapare och deras pågående arbeten eller utvecklingen av filmidéer tillsammans med Theresa Thaore Dalhberg och Duncan Mukada.

Första veckan innehåller filmteori, filmvisningar, inspirationsföreläsningar och diskussioner. Andra veckan är praktiskt inriktad där det ges genomgångar i evenemangkamerateknik, redigering och ljus för att sen sätta igång med filmandet. Workshopen ska resultera i färdigproducerade kortfilmer och ett kunskapsutbyte om hur en ung filmskapare kan rama in afrikansk och afrikansk diaspora kultur. I slutet av workshopen utses en vinnare som får chansen att åka till Luxor Film Festival och fortsätta arbeta med sin kortfilm under handledning av den eminenta filmskaparen Haile Gerima.

 

Theresa Traore Dahlberg

Handledare

Theresa Traore Dahlberg är en visuell konstnär och filmskapare. Hon har tidigare studerat 16 mm experimentell film vid New School, New York, på Stockholms Dramatiska Högskola och tog sin masters i bildkonst vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Hennes film, Taxi Sister, premiärvisades på CinemAfrica 2013 och har erhållit stort internationellt erkännande. Hennes skulpturala verk Koppar och Bomull och den senaste filmen Ambassador´s Wife integrerar det förflutna och nutid, globalt och lokalt. Den omtalade och prisbelönta Filmen Ouaga Girls (2017) är Theresas första långfilm.

 

Duncan Mukada

Gästmentor

Duncan Mukada, 33 år Regissör, Fotograf, Klippare, Postprod./bild. Började sin karriär som 17åring, studerade medieprogrammet och har sedan start skapat musikvideos åt flertalet framgångsrika sverigebaserade artister. På senare år har Duncan även filmat dokumentärer som tex Melanin (SVT).