Resurs 2

Fanon, Yesterday, Today

Livet, tankarna och spåren som finns kvar

Frantz Fanon är en av 1900-talets allra viktigaste intellektuella, en förgrundsgestalt i den postkoloniala teorin. Hans psykologiskt insiktsfulla och skoningslöst kolonialkritiska böcker, som “Svart hud, vita masker” och “Jordens fördömda”, och inte minst hans handlingskraft och hans deltagande i Algeriets frihetskamp, inspirerar fortfarande generationer av akademiker och aktivister.

Fotografen Hassane Mezine har i flera års tid rest över tre kontinenter för att sätta samman det som på många sätt är den djupaste filmbiografi som någonsin har gjorts över Fanon. Med djupa sökningar i arkiv och intervjuer med många av de personer som arbetade nära honom får vi följa Fanons liv, från skolåren på Martinique via Frankrike, Sydafrika och Algeriet och till hans alltför tidiga död. Men filmen handlar lika mycket om de frön han sådde och fortsätter att så runt hela världen. Vad betyder Fanon idag, och hur ser hans efterföljare på vad som har hänt med världen under det halvsekel han inte längre har funnits med oss?

Regi : Hassane Mezine
Land : Algeriet / Frankrike
Längd : 87 min
Språk : Arabiska, franska och engelska med engelsk text
År : 2018
Svensk premiär

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners