CinemAfrica / Festival 2018 / Festival Events

20th ANNIVERSARY FESTIVAL

FEB 26 - Mar 4 2018

Festival Events

Black Feminist Roundtable: Sexuality, Power, Body and Agency

Efter visningar av filmerna Sacred Water och Ass4Sale, kommer ett svart feministiskt rundabordssamtal öppna upp rummet för frågor om sex, njutning och makt. Detta mot bakgrund av #metoo och de vitt spridda stereotyperna kring svarta kvinnors sexualitet.

16:30
3 mars Klara Biografen

Inträde: 80 kr. Inkluderar film och samtal


 

No Taxation Without Representation 2

En uppföljning på arbetsgruppen vi höll förra året baserad på rapporten från Myndigheten för kulturanalys: Kultur av vem? (2015).

Vi undersöker årets rapport om mångfald och representation i den svenska kultursektorn, särskilt genom frågor om språk och statistiska metoder, hur man mäter framsteg utan statistisk säkerhet, utbildning, och hur man kan bryta igenom kulturen av rädsla. Erik Peurell, en av författarna till rapporten kommer närvara för att svara på frågor tillsammans med representanter från stora kulturinstitutioner. Kaffe och lättare förtäring serveras.

För att anmäla er, vänligen mejla dina@cinemafrica.se.

09:00 - 11:00
5 mars Historiska Museet i Hörsalen

Gratis inträde. Föranmälan krävs

Sammy Davis Jr.: I’ve Gotta Be Me

I samarbete med DocLounge.

En hyllning till en av de mest begåvade och gravt missförstådda underhållarna genom tiderna – Sammy Davis Jr. Han började som barnartist och blev aktivist och internationell superstjärna som inspirerade artister som Michael Jackson och Frank Sinatra. Sammy Davis var säregen och stod på sig om vem han var och vad han trodde på. Kom förberedd för Sammy Davisvibbar och musik.
Föreslagen klädsel: Las Vegas Lounge.

13:00
4 mars Fasching

Inträde: 130 kr


 

Grace Jones: Bloodlight And Bami

I samarbete med Filmklubben, Moderna Museet.

Come fabulous, or don’t come at all, darling… En särskild visning av regissören Sophie Fiennes intima porträtt av legenden, ikonen Grace Jones. Sophie Fiennes kommer även att delta på visningen och hålla en Q&A. Efter filmvisning följs efterfest med hyllning till hennes stil, styrka och sexualitet med teamet bakom Im On A Roof.
Klädsel: Kom klädd i din mest Afro Punk-inspirerade klädsel.

2 mars Moderna museét

Inträde: 130 kr


 

Att omfamna ”Främlingen”: Afrikaner i svensk film och historia

I samarbete med Hallwylska museet.

Följ med Azmara Nigusse, museivärd på Hallwylska, och Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseerna, på en virtuell rundtur bland föremål och bilder som berättar den glömda historien om afrikaner och deras förhållande till Sverige från 1600-talet och framåt. Genom familjen Hallwyls ögon och genom filmskapare från det tidiga 1900-talet framträder en konstruktion av svenskhet som är starkt beroende av “den Andres” närvaro. Ett unikt tillfälle ni inte får missa. Guide och samtal är på svenska.

18:00
1 mars Hallwylska Museet, Stora Salongen

Gratis inträde


 

Branschseminarium: Curating Africa

I samarbete med Filmrummet.

Arbetar du med kultur och media?
Vill du veta mer om hur man kurerar afrikanska kulturprodukter?

Med detta branschseminarium strävar vi efter att avmystifiera och avexotifiera afrikansk och afrikansk diasporafilm i Sverige och verka för en nyanserad programsättning.

Frilansande filmcuratorn Katarina Hedrén och Jon S. Goff, filmspecialist och curator vid The Smithsonian National Museum of African American History and Culture kommer agera guide, utbyta erfarenheter, metoder och praxis, från den afrikanska kontinenten såväl som i diasporan.

Anmälan sker via simplesignup.se/event/125520

09:00 – 10.30
1 mars Bio Mauritz i Filmhuset

Gratis inträde. Föranmälan krävs. Seminariet är på engelska.


 

Kampen mot bostadssegregation

I samarbete med Historiska Museet.

Efter visningen av filmen Sighted Eyes/Feeling Heart, om Lorraine Hansberrys liv, ställd mot bakgrunden av Historiska Museets utställning 100% kamp – Sveriges historia kommer vi att hålla ett forum om mekanismerna bakom bostadssegregationen och dess effekter på utbildning, kultur, ekonomi och psykologi. Kom och uttryck dina åsikter och delta i denna viktiga diskussion.

Deltagare: Institute of Urban Housing, Pantrarna, Megafonen, Berättarministeriet, StreetGäris och DU!

Föranmälan: historiska.se/kalendarium.

18:00
28 feb Historiska Museet

Gratis inträde. Föranmälan krävs


 

Within Our Gates

Med live jazz av och med Anna Sise, Moussa Fadera, Mats Sandahl och Elias Kallvik.

I samarbete med Cinemateket och professor Tommy Gustafsson (Linnaeus universitet).

Som del av vårt större samarbete med Cinematekets Oscar Micheaux – Afroamerikansk independentpionjär, välkomnar vi er till en specialvisning av Oscar Micheaux Within Our Gates med live jazz av trummisen Moussa Fadera, basisten Emmanuel Hailemariam, gitarristen Mats Sandahl och sångerskan Anna Sise. Micheaux är allmänt ansedd som den förste afroamerikanske långfilmsskaparen, och hans arbete citeras ofta som avgörande för den globala representationen av svarta i massmedia. I början av 1920-talet nådde Micheauxs filmer Sverige och hade stor inverkan på det kollektiva medvetandet i landet. Professor Tommy Gustafsson kommer att följa visningen med en fördjupning om mottagande av Micheaux i Sverige, med avstamp i uppsatsen The Visual Re-creation of Black People in a “White” Country: Oscar Michaux and Swedish Film Culture in the 1920s.

Missa inte resten av filmerna i denna serie på Cinemateket. För hela schemat se sid. 44–45 eller besök cinemateket.se.

För att köpa biljetter, besök cinemateket.se eller gå till kassan på Filmhuset som öppnar kl. 17 tisdag-fredag och kl. 13 på lördagar och söndagar.

Biljetter släpps den 22 januari 2018.

Läs PDF

18:00
27 feb Filmhuset

Inträde: 80 kr, Cinemateket & CinemAfrica medlemmar betalar 60 kr, Stora Cinemateketkortet och CinemAfrica Guldkortsmedlemmar har gratis entré.