CinemAfrica / Animation / Black Enuf

Black Enuf

Filmregissören, videojournalisten och animatören Carrie Hawks har skapat black enuf* för att tackla frågan: när är hon som en lightskinned svart, queer kvinna, i en vit värld, svart nog när omgivningen är skeptisk till hennes svarthet?

En animerad dokumentär som tar dig på en satirisk resa tillsammans med vittnesmål av familj och smärtsamt roliga minnesbilder för att svara på frågan, och vars ambition är att expandera hennes och din tolkning av svart identitet.

Vad och vem är det som legitimerar ett ”Black card”. Är svarthet eller identitet generellt något statiskt eller flytande? Vilka omständigheter bidrar till förhandlingen av en accepterad svarthet? Kan man slippa förhandla men ändå tillhöra? Med en glimten i ögat-

humor som lätt dansar med ett tungt ämne tacklar filmen ändå människans grundläggande nyfikenhet på om det finns ett recept för evig tillhörighet. black enuf* vann välförtjänt ”Best Animation Award” på 2017 Reel Sisters of the Diaspora Film Festival och Hawks uttryck har väckt stor beundran.

Missa inte Q&A med Carrie Hawks och Elegance Bratton.