CinemAfrica / Narrative Long / I Am Not A Witch

I Am Not A Witch

Efter de prisbelönta och kritikerosade kortfilmerna Mwansa the Great (2011) och Listen (2014) kommer nu Rungano Nyonis långfilmsdebut I Am Not A Witch. En surrealistisk satir av ett misogynt samhälle i nutida Zambia och en tragikomisk närstudie av människans behov av logik, ordning och hot. Titeln och berättelsen utgår från den 9-åriga flickan Shulas perspektiv.

Nyoni låter dig möta Shula när hon blir vittne till en olycka, anklagas för att vara en häxa som orsakat olyckan, för att sen ställas inför valet att erkänna anklagelsen eller förevigt förvandlas till en get. Med en inledningscen som ger tidig classicvarning sätter Nyoni dig skyddad i en bil med turister på väg för att besöka en Witchcamp. Ett territorium bebott av kvinnor av alla åldrar.

En plats där de samlat häxorna som syndabockar till allt och alla. En plats där de utesluts från risken att hota ordning och orsaka olycka hos normen, samtidigt som de ska fylla sin funktion: generera vinst till staten på distans.

När opportunisten och poliskommisarien Mr Banda ser ett annat värde i Shula får vi ett ansikte för Nyonis bild av mänsklig flyktighet i ande och samhällsstruktur.

*27/2 Filmen visas tillsammans med filmen ITIFWORQ/Double gold

* 2/3 Biopremiär i samarbete med NonStop Entertainment

TRAILER