Iman

Iman, av regissören Mia Bittar, är en sudanesisk film om radikalisering som speglar öden baserade på verkliga händelser.

Genom att presentera fyra intima berättelser om vägen mot extremism så sätter Iman ett mänskligt ansikte på frågan. Syftet med denna produktion är att förmedla ett enhetligt, meningsfullt budskap kring hur radikalisering fungerar, dess negativa konsekvenser, och möjliga anledningar till varför folk ansluter sig till extremism. De berättelser som presenteras i filmen är uppbyggda från fakta som samlats in genom forskning gjord inom ramen för projektet.

Forskningsinsatsen, vilken bestod av nästan 400 intervjuer inriktade på personliga motivationer och drivkrafter för radikalisering i Sudans olika regioner, avslöjade detaljerade fynd varifrån analyser sedan drogs. Filmen rör sig alltså i gränslandet mellan dokumentär och spelfilm. Den gör det på ett självsäkert sätt, med ett behagligt bildspråk, och det är svårt att tro att enbart en av skådespelarna har tidigare erfarenhet.

Enligt regissören Mia Bittar har filmen också blåst nytt liv i den sudanesiska filmbranschen, där många inte trodde att produktioner av denna storlek var möjliga i dagsläget. Filmen är producerad av FN:s utvecklingsprogram tillsammans med Sudans nationella kommission för kontraterrorism, med stöd av de kanadensiska och japanska ambassaderna.

*Filmen visas tillsammans med filmen Martyren