CinemAfrica / Narrative Long / Lola Pater

Lola Pater

En moders död kan släppa och frigöra en oväntad kraft i en människas liv. Vilket är fallet för Zino, huvudpersonen i Nadir Moknèches nya film Lola Pater.

Den unga parisiska pianostämmaren, som hittills i tillvaronintalat sig att vara bekväm i sin egen hud, finner plötsligt att tomheten som hans mors död lämnat intensifieras av den undertryckta sorg han känner för faderns förlängda frånvaro, som övergav sin fru och son 25 år tidigare. När Zinos historia fortskrider, upptäcker han ganska snart att hans far, Farid har blivit en kvinna vid namn Lola som ges liv av en magnetisk Fanny Ardant.

Detta är förutsättningen för den senaste filmen av den fransk-algeriska regissören Moknèche, som redan lämnat ett stort avtryck med sina tidigare socialt normkritiska verk som Madame Osmanes Harem (2000), Viva Laldjérie (2004), Délice Paloma (2007) och Goodbye Marocko (2012).

Moknèche berättar känsligt en smärtsam och tragikomisk historia utan att sensationalisera ämnet. Istället injiceras liv i filmen genom fokus på mötet mellan en far som aldrig varit en far och en son som aldrig haft en far. Intimt och diskret fotad av erkända fotografen Jeanne Lapoirie bjuder filmen in betraktarens sinnen för att stanna.