CinemAfrica / DOCUMENTARY / MAMA COLONEL

MAMA COLONEL

Överste Honorine Manyole, allmänt känd som Mama Colonel, driver den kongolesiska polisenheten Child Protection och Anti-Sexual Violence Unit för skydd av minderåriga och kampen mot sexuellt våld. Efter 15 år i staden Bukavu i öster överförs hon till Kisangani där nya utmaningar väntar.

Men när överste Honorine överförs till Kisangani måste hon börja om från början. Strax efter att ha tillträtt sitt nya ämbete, landar dussintals fall med offer för sexuellt våld från 6-dagars kriget mellan Rwandiska och Ugandiskatrupper på hennes bord. Således börjar en ny utmaning för översten som är fast besluten att kämpa för erkännande och stöd av dessa försummade och utsatta kvinnor, I ett känsligt framställt porträtt av en utomordentligt modig och tålmodig kvinna sätter regissören Dieudo Hamadi nytt ljus på kampen för att skydda kvinnor och barn från våld och de komplicerade förutsättningarna i landets krigshärjade förflutna.

Genom porträttet av exceptionella Honorine Mayole, som kämpar för rättvisa, hanterar filmen frågan om våld mot kvinnor och barn i Demokratiska republiken Kongo. Med samma fingerfärdighet som i National Diploma (2014), har Dieudo Hamadi tecknat ett porträtt vars narrativa dimension och politiska styrka gestaltas med en ogarderat lågmäld intensitet. Tilltalet i hans direkta regi ger stundtals intrycket att Mama Colonel är den riktiga regissören.

Med samma fingerfärdighet som i National Diploma  (2014), har Dieudo Hamadi tecknat ett porträtt vars narrativa dimension och politiska styrka gestaltas med en ogarderat lågmäld intensitet. Tilltalet i hans direkta regi ger stundtals intrycket att Mama Colonel är den riktiga regissören.