SILAS

Silas är Anjali Nayar och Hawa Essumans porträtt på den internationellt kände liberianske aktivisten Silas Siakor, som bland annat engagerar sig mot olaglig skogsskövling i Liberia. Siakor vänder sig mot de stora multinationella företagen som skor sig på fattigare liberianer och som förstört miljön i deras land. Han förklarar även hur skövlingen av naturresurser historiskt är kopplad till korruptionen och människorättsövergreppen som länge pågått i hans land. Vapen till inbördeskrigen betalades med trä och diamanter. Genom sitt outtröttliga arbete har Silas Siakor blivit en symbol för motstånd för en ny generation unga liberianer, och denna film kan ses som en hyllning till honom och de andra som likt honom gör motstånd i Liberia.

Filmmakarna har följt Siakor i fem år. Han är en man som kommer från en blygsam bakgrund, och som likt många liberianer levt igenom 25 år av inbördeskrig. Efter det senaste kriget grundade han Sustainable Development

Institute för att bevaka och samla bevis mot de som förstör miljön i landet. Institutet rekryterar olika personer i närområden och delar ut mobiler med en rapporteringsapp, Timby (This is My Backyard), som en av filmmakarna (Nayar) varit med och utvecklat. Via appen dokumenterar de olika typer av brott mot miljölagar.

Siakors arbete kastar slutsligen också ett kritiskt ljus på tidigare president Ellen Johnson Sirleafs populära presidentskap. Silas Siakor tror själv till en början på president Sirleaf, men när inte mycket till förändring sker så börjar han tvivla, senare ska det också visa sig att något inte står riktigt rätt till.