CinemAfrica / DOCUMENTARY / STRIKE A ROCK

STRIKE A ROCK

Strike A Rock är berättelsen om två sydafrikanska mödrar och bästa vänner, Primrose Sonti och Thumeka Magwangqana. De bor i Nkaneng, Marikana, i en kåkstad som vuxit fram runt en gruva som drivs av företaget Lonmin Plc., den tredje största platinautvinnaren i världen. Företaget har enligt sydafrikansk lag strikta skyldigheter gentemot samhället under och runt vilket de bryter malm, men det uppfyller inte alla krav. Det lilla samhället blev internationellt känt efter Marikanamassakern, 2012, där 37 strejkande gruvarbetare sköts ihjäl av polisen, och ytterligare 78 skadades. Strejken motiverades av usla löner och de hemska förhållanden som arbetarna och deras familjer tvingades leva i. Sedan dess har situationen för samhället inte blivit bättre, och detta är vad Primrose Sonti och Thumeka Magwangqana kämpar emot.

Efter att deras vän Paulina dödades av polisen, så bildade de två inspirerande kvinnorna en kvinnoorganisation, Sikhala Sonke (Vi gråter tillsammans). I Strike A Rock ser vi de två växa till ledare i sökandet efter social och ekonomisk rättvisa. Sonti lyckas få en plats i Sydafrikas parlament, som representant för ett nytt radikalt oppositionsparti, men för att ta platsen så måste hon lämna Marikana.

Magwangqana, som nu är utan sin vän i Marikana, konfronterar sin rädsla när hon plockar upp stafettpinnen som samhällsledare och utmanar gruvföretaget Lonmin i ett avgörande rättsmål. Kan dessa två kvinnor ta sig an den Goliat av mäktiga fiender som ser ut att konspirera mot de boende i Marikana, och samtidigt lyckas upprätthålla deras vänskap som hotar att kollapsa under trycket?