CinemAfrica / DOCUMENTARY / Upon the Shadow

Upon the Shadow

2013 lade 18-åriga Amina Sboui upp en barbröstad bild av sig själv på Facebook, med orden ”Min kropp är min och inte källan till någons ära” skrivna över bröstet. Detta var den första Femen-protesten i Tunisien. Hennes gripande strax därefter orsakade världsomspännande protester, vilket så småningom ledde till att hon släpptes. Ytterligare en incident två månader senare, där hon taggat “Femen” på en vägg i en kyrkogård, ledde till att hon fick sitta fängslad i två månader.

I Upon The Shadow besöker filmaren Nada Mezni Hafaiedh Amina Sboui, tre år efter det att hon greps och kastades i fängelse. Sboui heter numera Amina Tyler och är inte längre medlem i Femen då hon bedömt gruppen som islamofobisk. Vi får träffa henne i lägenheten som redaktören för hennes senaste bok hyrt åt henne. Där bor hon tillsammans med en grupp vänner som alla är hbtqi-personer.

Att ha blivit förskjuten av familjen och samhället och den smärta som följer detta är en konstant tråd som löper genom alla deras liv. Genom Sboui dyker vi också in i vännernas berättelser: Sandra, Ramy, Ayoub och Atef. Vi får personliga vittnesmål om hur de blivit utslängda av familjen, brända och misshandlade, och mycket mer. Nada Mezni Hafaiedh lyckas till och med filma en attack mot gruppen på öppen gata.

Upon The Shadow är en inblick i vardagen för många hbtqi-personer i dagens Tunisien. Likaså är det en fin skildring av en grupp vänner som ser efter varandra så gott de kan, medan de också räcker ut handen till andra.

TRAILER