1780731_10152361599132580_805168690_n

Vi behöver volontärer i vår!

CinemAfrica 2015 är för första gången en årslång festival och kommer pågå under hela kalenderåret. CinemAfrica: Diaspora är vårens största enskilda evenemang och går av stapeln 27-29:e Mars, men vi har också kontinuerligt andra evenemang som händer, som vi kommer uppdatera på hemsidan med så småningom.

Vi söker nu volontärer inför våren, inte minst till CinemAfrica: Diaspora där vi kommer behöva hjälp med publikvärdar, kassapersonal, dekoration och annat som hör festivalen till! Nytt för i år är att vi dessutom kommer behöva hjälp med marknadsföring eftersom vi i år själva har ansvaret för att se till att det finns programblad och affischer uppsatta runt om i staden. 

Är ni intresserade, mejla sabina@cinemafrica.se eller kom direkt på volontärsmöte! Måndagen den 9:e Mars kl 18.00 inbjuder vi er alla att komma till CinemAfricas kontor där vi kommer bjuda på dryck och tilltugg och berätta mer om CinemAfrica: Diaspora. Kontoret ligger på Bergsunds Strand 39 och den närmaste t-banan är Hornstull.  Vi är väldigt entusiastiska inför vårens stora händelse och hoppas att ni vill vara en del av vårt team!

lillill_web (1)

Programsläpp för CinemAfrica and the Diaspora!

Välkomna till programsläppet för det mest fullmatade av våra festivalsegment under våren: CINEMAFRICA: DIASPORA.

Vi tillägnar en hel festivalhelg, 27-29 mars, till att visa filmer och ha samtal som skildrar upplevelsen av att vara en del av den afrikanska diasporan. Med filmer från fyra europeiska länder plus USA är tanken att belysa många olika viktiga frågor ur diasporan: Hur är det att vara ung Afroeuropé idag? Vad innebär det att ha ett blandat ursprung? Hur lever man som svart i rasistiska europeiska samhällen och hur bemöter man rasistiska grupper? Hur skiljer sig upplevelserna hos olika grupper inom diasporan? Hur är det att som son till migranter åka till föräldrarnas hemland – och hur är det att som barn (eller vuxen) anlända till ett helt nytt land med andra förutsättningar?

Lördagen den 21/2 klockan 16:00 släpper vi programmet till hela festivalsegmentet och visar trailers och berättar om de olika filmerna som kommer visas.

Program för dagen

16:00 Samtal om situationen i Mali som en del av programmet kring filmen Timbuktu, läs mer här

17:00 Officiellt programsläpp! Vi visar trailers och berättar om de olika filmerna

Fri entré. Välkomna!

Missa inte heller våra övriga program och filmvisningar 20-21 februari

Affischbak

Lilian Thuram i samtal med Dani Kouyaté: Byt perspektiv på världshistorien!

Afrikultur, CinemAfrica, Den Globala Skolan, Fransklärarföreningen FLF/AEFS och Fondation Lilian Thuram bjuder in till ett samtal om historieskrivningen om Afrika, mellan författaren Lilian Thuram och filmregissören Dani Kouyaté. Genom att visa på händelser, personer och förhållanden som hamnat utanför den eurocentriska historieskrivningen vänder de båda, parallellt på varsitt håll, på den problematiska berättelsen om Afrika och om svarta personer som fortfarande ekar i kölvattnet av västvärldens koloniala och rasistiska historia.

Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollsspelare genom tiderna och var bland annat med i det franska landslag som vann VM 1998 och EM 2000.  Genom sin stiftelse Fondation Lilian Thuram har han länge arbetat aktivt mot rasism, sexism och homofobi i skolor i Frankrike. Hans bok Mes étoiles noires (Mina svarta stjärnor) lyfter fram viktiga – men i den västerländska historieskrivningen ofta bortträngda – svarta historiska personer. Han har även skrivit seriealbumet Notre histoire (Vår historia) på samma tema.

Dani Kouyaté har i tjugo år varit en av Burkina Fasos mest framgångsrika och viktigaste filmregissörer. Det kollektiva minne som i Västafrika sedan århundraden förmedlas av samhällsrollen grioter är en hörnsten i många av hans filmer, nu senast filmen Soleils. I Soleils är det en av de mest kända västafrikanska grioterna som vägleder en ung kvinna genom historien. Utifrån hennes möten med centrala afrikanska personligheter framträder viktiga skeenden som inte alls ges utrymme, alternativt förminskas eller förvrängs, i den västerländska historieskrivningen om Afrika.

Samtalet mellan Lilian Thuram och Dani Kouyaté kommer att hållas på franska med svensk tolk. Samtalsledare är Coura Mbaye.

Som en uppföljning på samtalet visar vi också en extrainsatt specialvisning av filmen Soleils.

Tisdagen 10 mars
Samtal
Tid: 18-20
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3

Lördagen 14 mars
Filmvisning, Soleils
Tid: 15:30
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3

Fritt inträde i mån av plats. Kan även förbokas. För samtalet: Förboka på www.utbyten.se/denglobalaskolan (senast 6/3) eller www.biorio.se och hämta
ut biljetten senast 30 minuter innan evenemanget. För filmvisningen: Förboka på www.biorio.se och hämta ut senast 30 minuter innan föreställningen.

affisch_TIMBUKTU_02

Vinn biljetter till Timbuktupremiären!

Vi vill ge våra medlemmar och vår publik chansen att redan från början se årets mest uppmärksammade och kritikerrosade film från Afrika. Därför har vi en tävling för fem biljetter till premiären! Det enda du behöver göra är att vinna är att svara rätt på tävlingsfrågan:

Filmen Timbuktu utspelar sig i Mali men är producerad och inspelad i ett annat land i Afrika. Vilket?

Svar till info@cinemafrica.se. Första fem med rätt svar får en fribiljett till premiären för Timbuktu, 20 februari, 18:00 på biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37.

TIMBUKTU-c-Arnaud-Contreras

CinemAfrica ♥ Abderrahmane Sissakos Timbuktu + Mali

CinemAfrica i samarbete med Folkets Bio presenterar stolt premiären för årets kanske allra mest efterlängtade film från Afrika – Abderrahmane Sissakos kritikerrosade och oscarsnominerade film Timbuktu. Filmen, som utspelar sig under Ansar Dines ockupation av norra Mali 2012-2013, beskriver på ett mångfacetterat och poetiskt sätt vardagen och extrema situationer under en diktatur som blir allt mer pressad och osammanhållen.

Svensk premiär 20 februari, 18:00, biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

Vinn biljetter till premiären!

Läs mer om filmen på Folkets Bios hemsida

Lördagsprogrammet: Fördjupning

Vi följer upp på lördagen med en späckad fördjupning om situationen i Mali och Abderrahmane Sissakos filmgärning, för att öka förståelsen för vad som händer i landet och för sammanhanget filmen kommer ur. Utan medias förenklingar och avsaknad av kunskap! Vad är bakgrunden till ockupationen som skildras i filmen? Vad har staden Timbuktu för historia och symbolisk betydelse? Hur är situationen i Mali just nu? Vad innebär det att Sverige ska skicka trupper till norra Mali?

Panelsamtal (+ Programsläpp!), 21 februari 16:00, Zita 1

Vi diskuterar med alldeles pinfärsk information situationen i Mali just nu, och all bakgrund till det som skildras i filmen. Med bland annat Maliföreningens Mamadou Kébé, Journalisten Karin Elfving, med flera gäster.

Fri Entré!

Dessutom: Vi släpper programmet till vårt nästa festivalsegment! Läs mer om det här.

Filmvisningar i Zita 2:

18:00 The Manuscripts of Timbuktu

Staden Timbuktus historia är spännande och djup, inte minst när det gäller bevarad kunskap genom århundradena. I stadens olika arkiv finns en skatt av dokument och kunskapskällor som berättar om en av världshistoriens stora civilisationer. Sydafrikanska Zola Masekos av akademiker och kritiker hyllade dokumentär skildrar berättelsen om dokumenten och sätter historien i relation till vad som händer i dag.

Sydafrika/Mali/Marocko, 2009, 52 min
Regissör: Zola Maseko
Pris: 90 kr

20:30 Bamako

En helt annan del av Mali skildras i Abderrahmane Sisakos föregående mästerverk: Bamako. Ett spännande rättegångsdrama, som samtidigt är en lika stark utmaning mot krafter utifrån som någonsin Timbuktu, i det här fallet de internationella långivarna, IMF och Världsbanken. Filmen, som hyllats av kritiker världen över, är en av den västafrikanska filmhistoriens viktigaste och visas nu för första gången på flera år i Sverige.

Mali/Frankrike/USA 2009, 110 min
Regissör: Abderrahmane Sissako
Pris: 90 kr

Biljetter kan köpas på zita.se eller på plats på Zita, Biger Jarlsgatan 37.

2015

Välkommen till CinemAfrica 2015! En helt ny form

En förändrad värld behöver en helt ny form för att kunna möta de stora samhällsutmaningarna vi ställs inför. Det är grundtanken när CinemAfrica filmfestival nu expanderar till ett helt nytt, större format som kontinuerligt kommer finnas på plats i det offentliga samtalet.

Den ideella föreningen CinemAfrica har sedan 1998 drivit nordens största filmfestival för film från den afrikanska kontinenten och diasporan*. På dessa snart 20 år har världen genomgått enorma förändringar, och vi förändras med den. Internet och allt större global sammankoppling har radikalt förändrat människors förhållande till kultur. I olika Afrikanska länder har ny teknologi, snabb ekonomisk tillväxt och en allt mer storstadsbaserad befolkning helt förändrat förutsättningarna för filmbranchen, vilka som deltar i den, vad som berättas och i vilka former. I det svenska samhället har röster från våra nästan 200 000 afrosvenskar tagit en allt självklarare roll i samhällsdebatten, men samtidigt genomsyras samhället fortfarande av rasism, diskriminering och okunskap, och obehagliga krafter växer sig allt starkare.

CinemAfrica har ett uppdrag att öka kunskapen kring – och spridningen av – film från Afrika och den afrikanska diasporan, och att göra det på ett sätt som når allt från makthavare till ungdomar. Men minst lika viktigt är vårt syfte också att förändra bilden av Afrika i Sverige, motverka rasism och diskriminering, och stärka den afrosvenska diasporan. Och vi måste göra allt detta utifrån de förutsättningar som finns i vår komplexa och mångfacetterade värld.

Därför väljer vi nu att lansera en helt ny form för CinemAfrica filmfestival. De viktigaste aspekterna av det nya formatet är:

  • En större, årslång festival med olika delar som pågår under hela året. Med början i januari har vi festivalevenemang hela vägen till december, istället för att som tidigare bara funnits en vecka på våren.
  • Kontinuerlig närvaro kring och mellan evenemangen – CinemAfrica ska finnas som närvarande och synlig röst året om och reagera på det som sker omkring oss.
  • Fler olika sätt att presentera film på: nya slags samarbeten med nya samarbetspartners, nya platser att visa film i, mer specifika teman än en begränsad festival tillåter.

2015 års festival började med ett samarbete med Svenska Filminstitutet på Göteborgs internationella filmfestival 31 januari, och kommer kontinuerligt fyllas på med nya festivalevenemang och programpunkter. Vi kan redan nu avslöja alla de delar av festivalen som kommer hållas under våren:

* Den afrikanska diasporan: Spridningen av människor med historiska och kulturella band till Afrika utanför den afrikanska kontinenten.

1e2329e3c47cadf52fd81d2d9564647b (1)

CinemAfrica på Göteborg Filmfestival

CinemAfrica på Göteborg Filmfestival

På lördag, 31 januari, kommer Johan Palme från CinemAfrica leda ett samtal på Göteborg Filmfestival som en del i ett arrangemang som ordnas av Svenska Filminstitutet. Samtalet handlar om den kenyanska filmen Stories of our Lives – en mångbottnad och vacker film som tar upp många viktiga teman och som vi redan nu kan avslöja att vi senare i vår kommer slå upp stort som en av de centrala filmerna under CinemAfrica filmfestival 2015.

Tid: 13:00
Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Mer information på Svenska Filminstitutets hemsida

Med på samtalet är filmens regissör Jim Chuchu och den exekutive producenten George Gachara. Den senare blev tidigare i höstas anhållen av polisen för att filmen filmats utan tillstånd – ett påhittat svepskäl, sägs det, för att filmen hotar det politiska etablissemanget i Nairobi. Och det för en film som, tja, egentligen bara skildrar ett lågmält vardagsliv med små komplicerade kärleksvinjetter.

Filmen sätter fingret på en rad viktiga frågor: Vad är det som ger en så till synes enkel film sin politiska sprängkraft? Vems historia brukar få skildras på film? Hur relaterar det till de utmaningar av det svenska filmklimatet som togs upp på seminariet Black is the New Black som det här samtalet är en fortsättning på?

2014-12-05-03.37.55-1

Bli medlem i CinemAfrica för 2015!

2015 närmar sig med stormsteg och för våra medlemmar, och de som kan tänka sig vara det framöver, är det dags att skaffa medlemskap för året. Som medlem har du möjlighet att på ett helt annat sätt engegera dig i CinemAfrica som förening – delta i våra medlemsaktiviteter, ha rösträtt på årsmötena, arbeta aktivistiskt med att sprida CinemAfricas tankar och filmer i stockholm och runt om i landet, där det just nu håller på att bildas nya medlemsgrupper. Dessutom behöver medlemmar inte köpa festivalpass, utan medlemskortet gäller också som pass på våra festivaler.

Medlemsskapet kostar 150 kronor, eller 100 kronor för studenter och pensionärer.

Läs mer om hur du betalar in här.

Guldmedlemskap

Vill du ännu tydligare visa ditt stöd för CinemAfricas verksamhet – och samtidigt slippa köpa biljetter till våra visningar under ett helt år? Då är det guldkortet som gäller. Med guldkortet får du (vilket är en tydlig uppgradering från i fjol) fri entré på samtliga av våra arrangemang hela kalenderåret 2015.*

Guldkortet kostar i år 800 kronor.

*Särskilda bestämmelser gäller. Oftast handlar det bara om att du måste beställa och hämta ut biljetten i förväg.

10329887_10153290329246549_3330281823147960330_o (1)

CinemAfrica på Schysst Jul 6-7 december

2014 års sista evenemang för CinemAfrica är vår medverkan på julmarknaden Schysst Jul i ABF-huset, där solidaritetsrörelsen och olika verksamheter som arbetar med rättvis handel kommer informera om sina verksamheter och sälja fantastiska julklappar till hela familjen. Vi kommer finnas på plats och sälja DVD:er, medlemskort och guldkort hela helgen och dessutom vara med och visa filmen 475.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Tid: Lördag 6 december, 10-16 och söndag 7 december, 10-16
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/776612522410863/

Vi är med och visar filmen 475 fyra gånger under marknaden. Såhär skrev vi om 475 under festivalen i våras:

Enligt artikel 475 i Marockos brottsbalk kan en våldtäktsman slippa fängelsestraff om han istället gifter sig med sitt offer. När en fattig flicka begår självmord för att slippa det ödet sätter feministiska aktivister igång en protestvåg mot lagen – men kampen visar sig vara långt mer komplex än de någonsin tänkt sig, och de måste tampas med klassamhället, omvärldens rasism och ett patriarkat med djupa strukturella spår ur kolonialhistorien. En kollektivt finansierad gräsrotsfilm gjord av aktivisterna själva.

Plats: Z-salen, ABF-huset
Tid: Lördag 6 december klockan 11 och klockan 14:30.
Söndag 7 december klockan 11 och klockan 14:30.

Jean-Pierre Békolo

Jean-Pierre Bekolo i Uppsala – och i Stockholm

Regissören Jean-Pierre Bekolo, vars film The President visas av CinemAfrica på MR-Dagarna i Umeå stannar inte bara för ett Umeå-besök. Även CinemAfricas besökare i Stockholm och i Uppsala kommer få möjlighet att träffa Jean-Pierre och se The President, och alla tre tillfällena kommer erbjuda unika samtal med olika ingångar och förutsättningar.

I Uppsala visas filmen tillsammans med utrikespolitiska föreningen och Forum for Africa Studies, och följs av ett mångfacetterat samtal med forumets professor, Sten Hagberg.

Onsdag 12 november 18:15, Hörsal 2, Ekonomikum, Uppsala
Filmvisning: The President
Följt av samtal mellan Sten Hagberg och Jean-Pierre Bekolo
https://www.facebook.com/events/1723282427897120

I Stockholm hålls samtalet på den spännande nya kulturarenan Helios13 i Hammarby Sjöstad, i samarbete med tidningen OmVärlden. Det kommer finnas möjlighet att mingla och diskutera filmen både före och efter visningen, dessutom hålls ett innehållsrikt samtal lett av Anki Wood, chefredaktör för OmVärlden.

Måndag 17 november 18:30 (Mingel 17:30), Helios13 (Heliosgatan 13), Stockholm
Filmvisning: The President
Följt av samtal med Anki Wood och Jean-Pierre Bekolo
https://www.facebook.com/events/1497262367218845/