2014-09-22-StoriesofOurLivesimage

CinemAfrica önskar glad sommar

CinemAfrica har haft en händelserik och evenemangsfull vår med många intressanta program, spännande filmer och viktiga samtal. Nu tar vi en liten paus men återkommer i augusti med än så länge hemligt arrangemang, för att sen köra på med en höst med nya spännande aktiviteter. Inte alla är offentliga ännu, men den 12 september rivstartar vi med en storskalig visning av den kenyanska filmen Stories of Our Lives, kanske årets enskilt allra bästa film från Afrika och en värd att brytas ut som specialevenemang. Både regissören och projektledaren kommer vara på plats.

Filmen är en serie små enskilda vinjetter och korta berättelser om HBTQ-personer i Kenya – men inte alls berättat utifrån som så många historier om HBTQ-personer i Afrika har haft en tendens att vara. Tvärt om är den egna communityn, den egna gruppen som har finansierat, skrivit och filmat berättelserna – och egentligen för sig själva också, för att skildra sina egna berättelser inom gruppen, inte för att åka på filmfestivaler med. Bakom ligger ett enormt bakgrundsarbete med att samla in berättelser från hela landet, och resultatet är spektakulärt bra – inte bara i att det är så relevant, välskrivet och välregisserat, utan också med fantastiska skådespelarinsatser och ett bedövande vackert filmfoto på nära nog nollbudget.

Mer information om evenemanget kommer under sommaren.

3292583_2048_1152

CinemAfricas årsmöte 2015: Intervju med nya styrelsemedlemmen Lamin Daniel Jadama

Söndagen den 31 maj hade CinemAfrica sitt årsmöte på vårt kontor i FilmCentrum vid Bergsunds Strand. 20 medlemmar deltog på mötet och diskuterade CinemAfrica och föreningens historia och framtid, nu när vi närmar oss 20 år som förening.

Susanne Broman Kjulsten, vår före detta kassör, har hjälpt till mycket i arbetet med årsredovisningen för 2014 och berättade om resultatet och hur vi ska gå vidare. Johan Palme från kansliet berättade om 2014 års verksamhet.

En ny styrelse valdes också av årsmötet. Styrelsen i maj 2015 består av ordförande Josette Bushell-Mingo, kassör Emily Joof Campbell, och ledamöterna Nabil Belkacem, Michael Law Barrett, Maureen Hoppers, Karin Elfving och nyinvalde Lamin Daniel Jadama. Det innebär att vi tyvärr måste ta farväl från Raymond Peroti och Sara Mahlet Mpumwire som i och med detta slutar i styrelsen. Stort tack till Raymond och Sara för allt ert arbete med CinemAfrica!

Stort tack också till mötets ordförande Madeleine Bergh, mötets sekreterare Anna Lindström och valberedningen bestående av Justine Balagade, Viveca Motsieloa och Elisabete Cátia Suzana.

Vi tog en snabb pratstund med den nya styrelsemedlemmen Lamin Daniel Jadama, som berättade lite om sin bakgrund och sitt engegemang.

Hur känns det att vara med och arbeta med CinemAfrica?

Det är verkligen jätteroligt! Jag brinner för Afrikansk film och musik och är väl bekant med CinemAfrica sen långt tillbaka – det är fantastiskt kul att få vara del av verksamheten till slut.

Vad skulle du vilja göra som styrelsemedlem i CinemAfrica?

Först vill jag bara se inifrån hur allting fungerar – jag tycker att det som görs redan går åt helt rätt håll, och jag vill fortsätta med det. Jag vill vara med och ta fram unga och etablerade filmare från kontinenten, och ge filmerna den plattform i Sverige de förtjänar.

Kan du berätta lite om dig själv? Vad har du för bakgrund?
Yeelen_0

Yeelen (1987)

Jag har egentligen en bakgrund i musiken, som sen gick över i att jag arbetade som producent och programledare på Sveriges Radio och med en del TV-produktioner. För ett par år sen började jag prata med Göra Olsson och Tobias Jansson på filmbolaget Story om att vilja presentera modern musik från Afrika, vilket resulterade i TV-serien Fonko som jag gjorde tillsammans med Lars Lovén. Just nu håller vi på att slutföra en filmversion av Fonko, och jag håller samtidigt på med lite andra projekt som ligger i loopen.

Och till slut, vilken är din favoritfilm från Afrika?

Souleiman Cissés Yeelen. Min pappa hade den på VHS när jag var liten och det var nog den som satte igång mitt intresse för berättelser från Afrika som inte var överrepresenterade direkt då, på slutet av åttiotalet och början av nittiotalet.

c431d60d-33ee-460d-a91e-9a388b54ef58

Missa inte CinemAfricas årsmöte på Söndag!

Efter en intensiv vår går vi vidare mot en helt ny uppsättning program under hösten. CinemAfricas spännande förnyelsearbete fortgår, och vi arbetar mot att göra 2015 till ett av våra mest spännande år någonsin.

Men först ska vi blicka tillbaka till 2014 – och framåt mot framtiden. På söndag, 31 maj, håller vi vårt årliga årsmöte, där ni som medlemmar kan komma och höra om verksamhetsåret 2014, välja nya styrelseledamöter och tycka till om styrelsens och kansliets arbete. Det är också ett perfekt tillfälle att engagera er i verksamheten! Alla medlemmar ska ha fått en kallelse till mötet tidigare i maj.

Tid: Söndagen den 31 maj, 16.00-19.00
Plats: CinemAfricas kontor, Bergsunds Strand 39, Stockholm
T-bana: Hornstull

Alla är välkomna! Alla ordinarie medlemmar och guldmedlemmar har rösträtt på mötet, men även övriga intresserade har rätt att närvara. Vi bjuder på fika och enklare mat och dryck.

10865924_10153417459902580_490778816989477893_o

Sista-minutentips, mitt under CinemAfrica: Diaspora!

Igår hade vi en helt underbar invigning på vårens fjärde evenemang, och kanske det största: CinemAfrica: Diaspora. Det är en hel helg med bara de allra bästa filmerna från den afrikanska diasporan, som kopplar samman den afrikanska kontinenten med inte minst Europa och Nordamerika. Vi tror att en sån här festival är rätt unik inte bara för Sverige, utan i hela världen, så nu gäller det att passa på att fånga den, mitt i språnget! Som tur var finns det massor med fantastiska filmer kvar att se idag och imorgon. Vi har redan tipsat om några av våra favoriter under festivalen, men vi tänker att bra filmtips kan man inte få nog av, så här kommer fyra till.

Vill ni förresten läsa lite akademiskt tyngre tips för festivalen? Vår verksamhetssamordnare Johan Palme har skrivit en artikel i webbtidningen Kultwatch som berättar mer kring hur vi tänkt med festivalen och filmerna.

Fyra fantastiska filmtips till!

HOMELAND – Den succéartade invigningskomedin!

Invigningsfilmen igår gjorde stor succé, och vi visar den en gång till i stora salongen så att alla har möjlighet att fånga den. För en gångs skull – och utan att tumma på tunga frågor som sjukdom, båtmigration, nationsgränsernas sociala uppdelningar eller maktfullkomliga byråkrater! – så är det en fruktansvärt rolig komedi det rör sig om. Hela salongen vek sig i skratt, och alla kunde enas om att det var en film som var lika lättsam som vass, lika delar allvar och dråplig humor.

Visas söndag, 16:00 i Zita 1

HOMELAND - Still 5

BOUND: AFRICANS VS AFRICAN AMERICANS – Vår gäst på plats för storslaget samtal

Ni kanske hörde om den på Kulturnytt i morse – filmen Bound: Africans vs African Americans är nog festivalens mest omtalade, med regissören på plats och planer för ett storslaget publiksamtal. Det är evenemangets stora diskussionstillfälle – läs mer om specialevenemanget kring Bound. Det kommer bli stort med stora frågor om historia, gemenskap och identitet, och ni är alla välkomna att lyssna eller delta.

Visas lördag 15:45 i Zita 1, och söndag 16:15 i Zita 2

IMG_2094

JAG HAR DIN RYGG och BLAND-BRÖDER – Två spännande svenska kortfilmer!

Årets kortfilmer borde ni inte heller missa! I samband med visingarna av Gone Too Far! och May Allah Bless France visar vi ny, bra, Afrosvensk kortfilm, i form av den introspektiva, halvdokumentära Bland-Bröder av Samori Tovatt, och den obönhörligt sammanspiralande Jordbro-berättelsen Jag Har Din Rygg av Sebastian Lagerkvist och David Nzinga. Båda är fascinerande filmer på helt olika sätt och ni har alla möjlighet att få träffa de unga filmarna vid visningarna under helgen.

Visas Lördag 21:15, Zita 1 och Söndag 18:15, Zita 2 (Jag Har Din Rygg) och Lördag 17:00 Zita 2 (Bland-Bröder)


HOMELAND - Still 4

Vinn biljetter till invigningen av CinemAfrica: Diaspora!

På Fredag börjar CinemAfrica: Diaspora, vårens största evenemang inom CinemAfrica 2015! För att fira det håller vi en tävling där du kan vinna en av fem biljetter till den annars slutsålda invigningen. Det bjuds på mingel, musik, tal och visning av den fantastiska filmen Homeland.

För att vinna svara på följande fråga:

Vilket land är regissören till Homeland, Mohamed Hamidi, född i?

Skicka svaret till sabina@cinemafrica.se. Första fem rätta svaret vinner varsin biljett till invigningen!

sweden-correction2_cut

CinemAfrica presenterar Sverigepremiären av Head Gone!

Afrikas största filmindustri, den nigerianska som också kallas Nollywood, är en av de mest spännande utvecklingarna i afrikansk film just nu. Med en enorm produktionstakt, en helt egen estetik och en marknadsföring som använder nya spännande plattformar för att nå ut med sin film är denna mångmiljardindustri på många sätt Afrikas framtid när det gäller film.

Nu har vi för första gången möjlighet att presentera en Nollywoodfilm gjord av en svensk: Artisten och regissören Dare Fasasi, sedan 2002 med sin bas i Sverige, har regisserat hyllade debuten Head Gone, med massor av det som gör Nollywood unikt och några av Nigerias allra största stjärnor i rollerna.

Vi kommer vara med och arrangera den stora sverigepremiären av Head Gone, som en del av en stor galakväll med några av filmens mest spännande artister – inte minst Nigerias kanske största musikstjärna, 2Face Idibia, en av världens starkaste liveakter. Mycket mer information kommer inom kort.

Plats: Filadelfilakyrkan Rörstrand, Rörstrandsgatan 5
Tid: Fredag 1 maj, 18:30
Biljetter: Släpps inom kort

fievres

Tre filmtips till CinemAfrica: Diaspora

Nu är det bara en dryg vecka kvar till vårens största festivalhelg, CinemAfrica: Diaspora! Vi tänker att det är ett perfekt läge att tipsa om några av de mest intressanta och engagerande filmerna under festivalhelgen.

Nytt för i år är – förutom att festivalen pågår hela året – att vi har avskaffat festivalpasset. Det innebär att alla filmvisningar utom invigningen bara kostar 90 kronor, inga extra kort behövs, oberoende om du går och ser en film eller alla åtta under helgen. Välkommen till oss och se det allra bästa ur Diasporan!

(Vi har också fått frågan vad exakt ”Diaspora” betyder. Den afrikanska diasporan är spridningen av människor som har en etnisk gemenskap med Afrika – utanför kontinenten själv. Vi visar alltså den här gången den allra vassaste filmen från afro-europeiska och afrikanskfödda amerikanska filmare, och hoppas kunna övertyga er om att den är minst lika intressant och sevärd som den från kontinenten. Det är inte för inte diasporan även i officiella sammanhang kallas ”Afrikas sjätte region”…)

Tre underbara filmtips

FEVERS – Vann precis Afrikas mest prestigefyllda festivalpris!

Det första tipset är Fevers av Hicham Ayouch (se stora bilden också!) som för bara någon vecka sen vann Guldhingsten på FESPACO-festivalen, det allra mest prestigefyllda filmpris som finns på den afrikanska kontenten. Det är inte svårt att förstå varför – det är sällan vi har visat en film som är så poetisk och vacker, och som skapar ofantligt speciell estetik av de mest brutalistiska betongförorterna. För alla er som tror att ”diasporafilm” handlar om realistiska uppväxtskildringar i förortsmiljö är här en helt annan slags, mycket mer magisk och symbolisk, typ av uppväxtfilm. Svensk premiär.

FIEVRES_Screenshot_01

THE ARYANS – Årets modigaste film?

Mod är en kvalitet som man ibland brukar tillskriva filmare. Då handlar det ofta om att man berättar en ”modig historia” eller har ett ”modigt filmspråk”. Men Mo Asumang, regissören till The Aryans, är modig på ett helt annat sätt. Tillsammans med bara en kameraman står hon, ensam och rakryggad, och konfronterar högerextremister som vill utrota henne. Det riktigt kryper i kroppen av att se, men i slutändan står man där och är helt förundrad över denna fantastiskt starka kvinna. Svensk premiär.

MA_mit A.Stoll_by_S.Salonen

MAY ALLAH BLESS FRANCE – Andlighet, tonår, litteratur och hiphop

Det är inte för inte som Abd Al-Malik har kallats en av Frankrikes mest intressanta kulturpersonligheter. Kombinationen av litterär skärpa, djup samhällskritik och sufisk teologi har gjort honom till en av de mest spännande franskspråkiga poeterna  de senaste åren. Och nu lägger han till regi i sitt utbud, och gör det på ett häpnadsväckande stilsäkert sätt. Med ett fantastiskt svartvitt foto, ett komplext historieberättande och ett emotionellt djup i berättelsen om den egna uppväxten är det här en film ni inte vill missa.

may allah

IMG_2094

Peres Owino och den afrosvenska diasporan: Filmvisning och stort publiksamtal

CinemAfrica i samarbete med Afrosvenska Akademin presenterar en specialvisning och ett stort publiksamtal, lett av regissören Peres Owino själv, med utgångspunkt i den omtalade dokumentären BOUND: AFRICANS VS AFRICAN AMERICANS – som en del av det pågående festivaltemat CinemAfrica: Diaspora.

BOUND: AFRICANS VS AFRICAN AMERICANS handlar om identitet, rasism och vad det innebär att vara afrikansk. Genom ett stort samtal om hur olika delar av den afrikanska diasporan i USA upplever varandra gestaltas både skiljelinjer och delade upplevelser, konflikter och gemenskaper, och inte minst det ofantliga sår som rivits upp av den transatlantiska slavhandeln. Sverigepremiär.

Nu tar vi vidare diskussionen till Sverige. I ett stort, öppet publiksamtal, lett av regissören, med dussintals specialinbjudna gäster, jämför vi likheter och skillnader mellan diasporan i USA och i Sverige, och hur situationen för den afrosvenska diasporan ser ut i dag. Utgångspunkten är afrosvenskar själva och vi arbetar med inbjudningar och nära samarbeten med olika afrosvenska individer och grupper för att säkerställa en bred och flerdimensionell majoritet afrosvenskar i publiken.

Peres Owino är skådespelare, dramatiker, ståuppkomiker och regissör, uppvuxen i Kenya men sedan över ett årtionde bosatt i USA. Nu vill hon ta med sig stormötesformen från BOUND till Sverige och CinemAfrica-festivalen och applicera den på specifikt svenska förhållanden.

Tid: Lördag 28 mars, 15:45
Plats: Biograf Zita, Salong 1, Birger Jarlsgatgan 37, Stockholm
Pris: 90 kronor. Inget festivalpass behövs.
Boka biljett: https://bokazita.com/chap/bookforestall/

FIEVRES_Screenshot_10

Bara tre veckor kvar till vårens största evenemang, CinemAfrica: Diaspora

CinemAfrica 2015 fortsätter – vårens enskilt största evenemang är här! Vi tillägnar en hel festivalhelg, 27-29 mars, CinemAfrica: Diaspora – till att visa filmer och ha samtal som skildrar upplevelsen av att vara en del av den afrikanska diasporan.

I en tid när den afrikanska diasporan i Sverige blir allt större – idag nästan 200 000 personer – och de frågor som kommer ur diasporan tagit allt mer av sin rättmätiga plats i den publika debatten väljer vi att låta diasporans erfarenhet stå i första rummet.

Med filmer från fyra europeiska länder plus USA är tanken att belysa många olika viktiga frågor ur diasporan: Hur är det att vara ung afro-europé idag? Vad innebär det att ha ett blandat ursprung? Hur lever man som svart i rasistiska europeiska samhällen och hur bemöter man rasistiska grupper? Hur skiljer sig upplevelserna hos olika grupper inom diasporan? Hur är det att som son till migranter åka till föräldrarnas hemland – och hur är det att anlända till ett helt nytt land med andra förutsättningar?

Plats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37
Tid: Fredag 27 mars–Söndag 29 mars
Pris: 90 kronor per visning. Inget festivalpass behövs
Åldersgräns: 15 år
Tillgänglighet: Läs mer på biografens hemsida
Läs mer om det nya festivalformatet 2015

TRE DAGAR – ÅTTA FANTASTISKA FILMER

HOMELAND

Svensk premiär! Invigningsfilmen är en vass dramakomedi med satirisk udd om att flytta till föräldrarnas älskade hemland.

HOMELAND - Still 5

GONE TOO FAR!

Svensk premiär! Språkligt sprittande brittisknigeriansk ungdomskomedi om brödraskap, identitet och att välja mellan familjen och det coola gänget.

Gone-Too-far

THE ARYANS

Svensk premiär! Afrotyska filmaren Mo Asumang konfronterar högerextremister i denna starka och smärtsamma dokumentär.

MA_mit A.Stoll_by_S.Salonen

BOUND: AFRICANS VS AFRICAN AMERICANS

Svensk premiär! Inifrån diasporans egna förutsättningar, med djupa frågeställningar som svept USAs festivaler.

Evenemangets stora diskussionstillfälle! Läs mer om specialevenemanget kring Bound.

IMG_2094

MAY ALLAH BLESS FRANCE

Spännande och vackert svartvitt drama om hiphop och uppväxten i Strasbourgs betongförorter, baserat på spoken word-poeten Abd Al-Maliks självbiografi.

may allah

FEVERS

Svensk premiär! Denna lågmält intensiva film med hjärtat i miljonprogrammet vann just Afrikas viktigaste filmpris, Guldhingsten på FESPACO.

FIEVRES_Screenshot_01

Och de viktiga svenska kortfilmerna JAG HAR DIN RYGG och BLAND-BRÖDER som introducerar de lovande unga filmarna Samori Tovatt och David Nzinga.

1780731_10152361599132580_805168690_n

Vi behöver volontärer i vår!

CinemAfrica 2015 är för första gången en årslång festival och kommer pågå under hela kalenderåret. CinemAfrica: Diaspora är vårens största enskilda evenemang och går av stapeln 27-29:e Mars, men vi har också kontinuerligt andra evenemang som händer, som vi kommer uppdatera på hemsidan med så småningom.

Vi söker nu volontärer inför våren, inte minst till CinemAfrica: Diaspora där vi kommer behöva hjälp med publikvärdar, kassapersonal, dekoration och annat som hör festivalen till! Nytt för i år är att vi dessutom kommer behöva hjälp med marknadsföring eftersom vi i år själva har ansvaret för att se till att det finns programblad och affischer uppsatta runt om i staden. 

Är ni intresserade, mejla sabina@cinemafrica.se eller kom direkt på volontärsmöte! Måndagen den 9:e Mars kl 18.00 inbjuder vi er alla att komma till CinemAfricas kontor där vi kommer bjuda på dryck och tilltugg och berätta mer om CinemAfrica: Diaspora. Kontoret ligger på Bergsunds Strand 39 och den närmaste t-banan är Hornstull.  Vi är väldigt entusiastiska inför vårens stora händelse och hoppas att ni vill vara en del av vårt team!