TIMBUKTU-c-Arnaud-Contreras

CinemAfrica ♥ Abderrahmane Sissakos Timbuktu + Mali

CinemAfrica i samarbete med Folkets Bio presenterar stolt premiären för årets kanske allra mest efterlängtade film från Afrika – Abderrahmane Sissakos kritikerrosade och oscarsnominerade film Timbuktu. Filmen, som utspelar sig under Ansar Dines ockupation av norra Mali 2012-2013, beskriver på ett mångfacetterat och poetiskt sätt vardagen och extrema situationer under en diktatur som blir allt mer pressad och osammanhållen.

Svensk premiär 20 februari, 18:00, biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

Vinn biljetter till premiären!

Läs mer om filmen på Folkets Bios hemsida

Lördagsprogrammet: Fördjupning

Vi följer upp på lördagen med en späckad fördjupning om situationen i Mali och Abderrahmane Sissakos filmgärning, för att öka förståelsen för vad som händer i landet och för sammanhanget filmen kommer ur. Utan medias förenklingar och avsaknad av kunskap! Vad är bakgrunden till ockupationen som skildras i filmen? Vad har staden Timbuktu för historia och symbolisk betydelse? Hur är situationen i Mali just nu? Vad innebär det att Sverige ska skicka trupper till norra Mali?

Panelsamtal (+ Programsläpp!), 21 februari 16:00, Zita 1

Vi diskuterar med alldeles pinfärsk information situationen i Mali just nu, och all bakgrund till det som skildras i filmen. Med bland annat Maliföreningens Mamadou Kébé, Journalisten Karin Elfving, med flera gäster.

Fri Entré!

Dessutom: Vi släpper programmet till vårt nästa festivalsegment! Läs mer om det här.

Filmvisningar i Zita 2:

18:00 The Manuscripts of Timbuktu

Staden Timbuktus historia är spännande och djup, inte minst när det gäller bevarad kunskap genom århundradena. I stadens olika arkiv finns en skatt av dokument och kunskapskällor som berättar om en av världshistoriens stora civilisationer. Sydafrikanska Zola Masekos av akademiker och kritiker hyllade dokumentär skildrar berättelsen om dokumenten och sätter historien i relation till vad som händer i dag.

Sydafrika/Mali/Marocko, 2009, 52 min
Regissör: Zola Maseko
Pris: 90 kr

20:30 Bamako

En helt annan del av Mali skildras i Abderrahmane Sisakos föregående mästerverk: Bamako. Ett spännande rättegångsdrama, som samtidigt är en lika stark utmaning mot krafter utifrån som någonsin Timbuktu, i det här fallet de internationella långivarna, IMF och Världsbanken. Filmen, som hyllats av kritiker världen över, är en av den västafrikanska filmhistoriens viktigaste och visas nu för första gången på flera år i Sverige.

Mali/Frankrike/USA 2009, 110 min
Regissör: Abderrahmane Sissako
Pris: 90 kr

Biljetter kan köpas på zita.se eller på plats på Zita, Biger Jarlsgatan 37.