Resurs 2

A Litany For Survival: The Life And Work Of Audre Lorde

Djupt och personligt porträtt av en förebild

Michelle Parkerson, Ada Gay Griffin
1995 / USA / 90 min / Engelska

Poet, älskare, mor, krigare–Audre Lodre var en passionerad visionär i USA och i världen. Hennes litterära texter, poesi och prosa, vittnade om hennes djupaste övertygelser – kärlek och ilska, rättighetskamp och sexualitet, politik och naturen. Hon gav röst åt en politisk generation och blev en förebild inte bara för svarta kvinnor utan för alla som tror, som hon gjorde, att “frigörelsen är inte någon enda enskild grupps privata angelägenhet”. Audre Lorde förlorade kampen mot bröstcancer 1992, men hon lämnar efter sig ett rikt och livskraftigt arv. Hon har blivit en förgrundsgestalt för generationer av svarta aktivister, feminister och HBTQ-aktivister och är idag mer omtalad än någonsin.

“Audre Lorde var en pionjär i hur hon lät sig röst tala som lärare, som överlevare, som aktivist och som kämpe mot orättvisor,” skriver dokumentärfilmaren Ada Gay Griffin, som tillsammans med Michelle Parkerson står bakom A Litany For Survival. De båda jobbade i åtta år tillsammans med Audre Lorde själv för att få ihop det här biografiska porträttet, och intervjuar i filmen också de som stod henne närmast i litteraturen och i kampen.

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners