Resurs 2

Ar-Condicionado

Air Conditioner

Magisk realism från Angola med musiken som bas.

Fradique
2020 / Angola / 72min / Portugisiska
Svensk premiär

Magisk realism med musiken som bas

Varför har plötsligt luftkonditioneringapparaterna börjat falla utan någon som helst synlig förklaring från väggarna i Luanda? På varsitt håll ger sig dels krigsveteranen och säkerhetsvakten Matacedo, och dels tuffa hushållerskan Zezinha, ut för att leta reda på en luftkonditioneringsapparat som bara verkar ha försvunnit i tomma intet. Snart hamnar de i herr Minos märkliga elektronikbutik där inget riktigt är som det verkar, människor kommunicerar telepatiskt och där märkliga maskiner leder till upptäckter som ställer verklighetens absurditet på ända.

Produktionskollektivet Geracao 80 är en av flera grupper som gjuter nytt liv i den angolanska filmen, som just nu genomgår något av en renässans. I den här filmen har de skapat en värld av magisk realism som inte liknar något annat, där Luandas livfulla bakgator skildras med lika mycket urban värme som detaljrik mystik, och där livets psykologiska underligheter lurar under ytan. Och allt pulserar efter Aline Frazaos filmmusik där jazz, hip-hop och surrealistiska ljudmattor gör den märkliga resan till vad som nästan känns som en musikal.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners