Resurs 2

At Jolie Coiffure

En salong fylld med trauman

Den lilla frisörsalongen i Matongé, kvarteren i Bryssels centrum där många afrikaner har bott sen 60-talet, fylls sakta med kunder och samtal. Men diskussionerna handlar om allt annat än bara skönhet och hårvård. Här diskuteras flykt över Medelhavet och hur man kan hanka sig fram genom Europas baksida, släktskap och ensamhet, integrationspolitik och maktrelationer i möten med Belgiska män. Inget ämne är tabu. Sabine, som äger salongen, har själv kämpat sig fram till Europa via Libanon och Grekland, och är ändlöst frustrerad över att ingen hemma i Kamerun förstår hennes kamp och den överväldigande skräcken över att kanske bli tagen av polisen och deporterad.

Den kamerunska dokumentär-filmaren Rosine Mbakam är känd för sina inkännande, hudnära porträtt av kvinnors liv. Här utspelar sig hela filmen i frisörsalongen, ett litet klaustrofobiskt utrymme i köpcentret med stora fönster som ett akvarium, en existens som är lika mycket inför öppen ridå som privat och fylld med traumatiska hemligheter.

Regi : Rosine Mbakam
Land : Kamerun/Belgien
Längd : 70 min
Språk : Franska med engelskt text
År : 2018

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners