Resurs 2

Everything Must Fall

En radikal studentkamp skakar om

2015 släppte #RhodesMustFall-rörelsen i Sydafrika lös en global våg av protester mot kolonialismens statyer som svepte över både Europa och Nordamerika. Men på hemmaplan banade den också väg för ännu mycket mer radikal studentrörelse, #FeesMustFall, som kämpade för sänkta universitetsavgifter, gratis högre utbildning och att anställda på universitetet skulle få högre löner. På University of the Witwatersrand i Johannesburg, Sydafrikas mest prestigefyllda, ockuperade studenterna stora delar av campus och tvingade under en lång hösts kamp universitetsledningen att backa. Men strax därefter kom motdraget, och det var långt brutalare än proteströrelsen hade kunnat vänta sig.

Rehad Desai, en av Sydafrikas viktigaste radikala dokumentärfilmare, följer #FeesMustFall från de första demonstrationerna och hela vägen genom förhandlingar, protester, svek och hopp. Med intervjuer med alla de viktigaste aktörerna på båda sidor skapar han en faktafylld och detaljerad berättelse om en rörelse som skakade om Sydafrikas självbild i grunden.

Regi : Rehad Desai
Land : Sydafrika
Längd : 85 min
Språk : Engelska
År : 2018
Svensk premiär

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners