Resurs 2

Fig Tree

Historiskt drama om migrationens val

Under de senaste åren har den etiopiska diasporan i Israel stigit fram med en allt starkare filmröst. Den specifika upplevelsen av att vara judisk i Etiopien och svart i Israel har lett fram till en uppsjö av briljanta, mångbottnade berättelser om diskriminering, samhörighet och migration. Alamork Davidian, vars kortfilm “Facing The Wall” visades på CinemAfrica i fjol, är en av de starkaste nya filmskaparna och gör nu sin långfilmsdebut med hyllade och flerfaldigt prisbelönade “Fig Tree”, som liksom “Facing the Wall” är delvis självbiografisk.

Året är 1989 och fullt inbördeskrig pågår på flera fronter i Etiopien, med diktatorn Mengistus regim på väg att falla samman – men farlig som ett skadeskjutet djur, och med ett allt hårdare grepp om huvudstaden Addis Abeba. Den fantasifulla tonårsflickan Mina och hennes mormor är äntligen på väg att fly till Israel. Men Mina vägrar släppa taget om Eli, sin bästa kompis. Och med armén allt mer hotfull kommer hon att ställas inför ett omöjligt och ödesdigert val.

Regi : Alamork Davidian
Land : Etiopien
Längd : 93 min
Språk : Amhariska med engelskt text
År : 2018

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners