Resurs 2

Finding Sally

Den idealistiska kvinnan som försvann

Tamara Dawit
2020 / Etiopien / 78 min / Engelska / Stockholm premiär

Det finns ett hål i filmaren Tamara Mariam Dawits släkthistoria som inte lämnar henne ro. Hennes faster, Selamawit, kallad Sally, är sedan över 40 år tillbaka försvunnen, antagligen död, ett öde som familjen hållit dolt i alla år. Tamara börjar gräva och hittar ett fascinerande människoöde: Den bortskämda och egensinniga unga dottern till kejsarens gunstling, uppvuxen som diplomatbarn i Kanada, som reser hem till Etiopien och blir förförd av en vänsterrörelse som lovar frihet och jämlikhet. Men sen kommer militärkuppen, och Sallys naiva idealism möter en blodisande verklighet.

Finding Sally är en film som gräver sig långt ner i ett personporträtt och i en släktberättelse, och som låter familjens färgstarka kvinnor ta stor plats. Men det är lika mycket en berättelse om ett trauma som så många etiopiska familjer delar – om alla de hundratusentals människor som dog när Dergregimen genomförde enorma massmord på socialister som inte underställde sig diktaturen. Med tunga vittnesmål och ett gediget bibliotek av arkivbilder river filmen av ett plåster som döljer en historia som många hellre skulle se ihjältigd.

Watch film

TRailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners