Resurs 2

Gilda Brasileiro – Against Oblivion

På jakt efter den hemliga slavhandeln

1831 förbjöds den transatlantiska slavhandeln i Brasilien. Men bara några år senare var slavhandeln i full gång igen, i hemlighet och på pappret olaglig, men med stora delar av statsapparatens tysta medgivande. Brasilianska kejsardömet blev på kort tid världens största kaffeexportör, och plantagerna krävde ständigt nya slavar, med hundratusentals tillfångatagna människor som smugglades in på nya, fördolda vägar.

I den östra delen av delstaten São Paulo jobbar forskaren Gilda Brasileiro med att försöka hitta spåren efter den dolda slavhandeln, vars upptramapde stigar sedan många år vuxit ingen. Vad som börjar med ett grävande i arkiv blir en känslosam och utmattande resa genom skogen, till ruiner av det som en gång varit handelsstationer och ett samhälle som helst vill glömma sitt mörka förflutna. Men spåren går inte att tvätta bort så lätt. De finns där, i papprena, i stenarna på marken, i knivskarpa historiska dokumentärfotografier, i människorna som lever kvar, och – inte minst – i Gilda själv.

Regi : Viola Scheuerer, Roberto Manhães Reis
Land : Brasilien
Längd : 90 min
Språk : Portugisiska med engelskt text
År : 2018
Svensk premiär

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners