Resurs 2

Khartoum Offside

Fullt ös trots fotbollsförbud

Militärregimen i Sudan har förbjudit kvinnor att spela fotboll. Men det skiter ett lag i Khartoum fullständigt i. De spelar matcher mot män, tränar öppet på gatan och på fotbollsplaner, och – än mer ambitiöst – de vill få erkännande som Sudans officiella landslag, och ger sig orädda in i en byråkratisk djungel för att kräva sin rätt. Men en paranoid militärjunta ger sig inte så lätt, ständigt rädda för alla tecken på ett möjligt folkligt uppror, och säkerhetstjänsten börjar komma obehagligt nära…

Dokumentärfilmaren Marwa Zein vägrade under filmningen låta sig styras av vare sig regimens krav eller utländska investerare som ville att hon skulle göra berättelsen enklare, och fick betala ett högt pris: hon anhölls två gånger av polisen och levde under en period som hemlös för att kunna slutföra projektet. Men resultatet är strålande, fyllt av närhet, glädje och frustration, mitt i ett komplext och rikt sudanesiskt samhälle fullt av självmotsägelser.

Regi : Marwa Zein
Land : Sudan
Längd : 75 min
Språk : Arabiska med engelsk text
År : 2019
Svensk premiär

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners