Resurs 2

Nafi’s Father

Baamum Nafi

Brödrafejd riskerar barnens framtid

Mamadou Dia
2019 / Senegal / 108 min / Pulaar / Stockholm Premiär

Mitt i ett bröllop som imamen Tierno håller ställer sig hans bror Ousmane upp och berättar, helt utan förvarning, att hans son Tokara ska gifta sig med Tiernos dotter Nafi. För Tierno är det droppen i en serie händelser där han sett sitt sätt att leva i det lokala samhället långsamt eroderas. Ousmane har precis återvänt till staden med pengar och nya idéer som lockar allt fler, understödd av en främmande shejk som gärna betalar för att sprida en ny, sträng tolkning av islam som utmanar Tiernos maktställning. Och Nafi verkar glida honom ur händerna, med drömmar om ett universitet långt borta. Tierno, som alltid varit den snälla och lite fyrkantiga i familjen, ställs inför ett svårt dilemma som hur han än gör riskerar att sluta i katastrof.

Mamadou Dias debutfilm tar ett djupt grepp om frågor kring religion, pengar, traditionens makt, såriga familjerelationer och hur olika generationer förändras, där dramats huvudpersoner alla innehar en mänsklig komplexitet som inte låter sig reduceras till enkla schabloner. Filmen fick ett stort genomslag vid filmfestivalen i Locarno där den bland annat vann dubbelt pris för bästa debutfilm, inklusive guldleoparden Cineasti del presente.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners