Resurs 2

The Giverny Document (Single Channel)

Svarta kvinnors säkerhet i kontext

Ja'Tovia M. Gary
2019 / USA / 50 min / Engelska
Svensk premiär

Känner du dig säker? I din kropp, på gatan, i världen? Konstnären och filmaren Ja’Tovia Gary ställer frågan till dussintals kvinnor och flickor i alla åldrar vid ett övergångsställe i Harlem i New York. Det utgör kärnan och utgångspunkten i hennes mångbottnade filmiska meditation över svarta kvinnors säkerhet, kroppsliga självständighet och konstnärliga motståndskraft.

Egengjorda animationer direkt på filmremsan och koreograferade rörelser i konstnären Monets trädgård i Giverny i Frankrike varvas med historiska dokument och filmklipp. Nina Simone, trött och förbannad på den nästan helt vita publiken, men med en glödande känslomässig frenesi på jazzfestivalen i Montreux 1976. Diamond Reynolds på Facebook live 2016, skrikandes ut sin smärta efter att polisen skjutit ihjäl hennes pojkvän Philando Castile i St. Paul i Minnesota. USA:s bombningar i mellanöstern och svarta kvinnor som objektifieras i gamla journalfilmer. Tillsammans bildar de ett panorama över frågan om säkerhet, och bollar frågan i filmens kärna vidare till oss.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners