Resurs 2

This is not a burial, it’s a resurrection

Poetiskt djuplodande om sorg och motstånd

Lemohang Mosese
2019 / Lesotho / 120 min / Sesotho / Stockholm Premiär

När den lesothiske filmaren Lemohang Jeremiah Mosese skapar sina filmverk börjar han nästan alltid med ordets makt. Vare sig det rör sig om en monolog eller stickreplik är varje rad i filmens manus dränkt i litterär tyngd, med metaforer, målade symbolik och alla precisa språkliga vridningar sesotho tillåter. Med den utgångspunkten har han i This is not a Burial, It’s a Resurrection skapat ett fulländat allkonstverk där bildspråk, dräkter, färger, scenbygge och inte minst japanske kompositören Yu Misashitas avantgardistiska musik tillsammans med orden skär lika rakt in i medvetandet som någonsin ett stort diktverk. En komplex väv om sorg, resurpolitik, kristendom, kolonialism och människans motståndskraft som vann juryns pris vid Sundancefestivalen.

Huvudpersonen är åttioåriga Mantoa, spelad med förödande styrka av den sydafrikanska veteranskådespelerskan Mary Twala Mhlongo. När hennes son dör i en gruvolycka förtvinar hon i sorgen och förbereder sig för att själv dö. Men så plötsligt tvingas hon att anamma förnyade krafter för att stå emot ett dammprojekt från det mäktiga grannlandet Sydafrika som hotar dränka hennes by, som hon länge varit beskyddare för.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners