Resurs 2

Tongues Untied

Klassiker om att vara svart homosexuell man

Marlon Riggs
1989 / USA / 55 min / Engelska

Tongues Untied från 1989 är den kanske viktigaste dokumentären någonsin om svarta bögar, gjord av den hyllade filmskaparen Marlon T. Riggs vars Black Is, Black Ain’t tidigare visats på CinemAfrica. Med poesi, personliga berättelser, rap och performance (med bland annat poeten Essex Hemphill), berättar filmen om homofobin och rasismen som svarta homosexuella män ställs inför. Om mannen som inte får komma in på en gaybar på grund av sin hudfärg, om universitetsstudenten som lämnats blödande på trottoaren efter att ha blivit bögknackad, om den ensamma och isolerade dragartisten. Men också om styrkan och glädjen hos den svarta bögkulturen: demonstrationer, rökiga barer, fingerknäppningsdivor, “musikvetenskap” och voguedansare.

Nästan trettio år har gått sen filmen först visades, men Marlon T. Riggs dokumentär är lika aktuell som någonsin. Belönad med priset för bästa dokumentär vid filmfestivalen i Berlin och Los Angeles Film Critics Award är det en film som ständigt dykt upp på listor över de bästa HBTQ-filmerna i historien, och ni får här chansen att se en ovanlig visning i Sverige.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners