Resurs 2

Unapolegetic

Black Lives Matter-rörelsen inifrån

Ashley O'Shay
2020 / USA / 83 min / Engelska
Svensk premiär

Black Lives Matter rörelsen ledds främst av svarta trans- och queera kvinnor. . I Unapologetic får vi följa tre sammankopplade kampanjer i Chicago som alla leds av just unga svarta kvinnor. Kampen för rättvisa för Rekia Boyd, en svart kvinna som sköts av en polis som sedan frikändes i rätten. Kampen för att rösta bort Anita Alvarez, en lokal åklagare som varit ökänd för att låta poliser som misskött sig slippa straff, bland annat i just Rekia Boyd-fallet. Och Say Her Name-rörelsen, en rörelse för att synliggöra de svarta kvinnor som blivit offer för statligt våld.

Ashley O’Shay är en filmfotograf och kortfilmsregissör som i och med Unapologetic gör sig första långa dokumentär. Filmen följer på nära håll de två aktivisterna Janaé och Bella som deltar i alla tre kampanjerna och vägrar ge upp. Genom att följa dem under lång tid blir filmen ett porträtt lika mycket över hela Black Lives Matter-rörelsen, hur den fungerar och dess framgångar och motgångar, samtidigt som den på ett intimt och djupt sätt berättar om huvudpersonerna och varför de väljer att föra en kamp som periodvis varit mycket motig.

Watch film

Trailer

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners