Resurs 2

When Arabs Danced

Kulturens historia och motståndskraft

I arabvärlden pågår en ständig kulturkamp. Konservativa röster och nyfrälsta salafister försöker hävda att traditionen påbjuder patriarkat, censur och fördömelse av ickereligiös kultur. Men att det alltid sett ut så är en utstuderad lögn – andra röster har ständigt stått emot, skapat banbrytande konst och kultur, och iscensatt en annan, radikal definition av vad det innebär att vara arab och muslim.

Journalisten och dokumentärfilmaren Jawad Rhalib varvar arkivbilder från ett århundrades starkaste arabiska kulturröster med nytagna klipp om deras efterföljare idag, i samtal, på framträdanden och på repetitioner. I teatern, den samtida dansen, filmen, musiken, performance och samtidskonsten skapas storslagna, sanna verk som motsäger de konservativa kulturhatarna och de västerländska islamofoberna som båda försöker strypa dem. Kanske den verkliga vägen till självförståelse – och till Gud – finns just i kulturen som samhällets mörka krafter vill utplåna?

Regi : Jawad Rhalib
Land : Egypten/Belgien
Längd : Arabiska, franska med engelskt text
Språk : 90 min
År : 2018

Watch film

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners