Resurs 2

Yomeddine

En resa för att söka en familj

Beshay har blivit botad från sin lepra men bor kvar i den spetälskekoloni som han har levt i sen barndomen. Men efter hans frus tragiska död bestämmer han sig för att ge sig av för att leta upp den familj som en gång övergav honom, i hopp om att hitta ett sammanhang i tillvaron igen. Ganska snart får han sällskap av en liten föräldralös pojke med smeknamnet Obama, som har gömt sig bak på han åsnekärra. Tillsammans ger de sig av på en resa fylld med människovärme, humor och en ofta tragikomisk blick på samtidens Egypten.

Abu Bakr Shawkys hjärtliga road movie visades inom tävlan på Cannes­festivalen 2018 och vann François Chalais-priset för bästa humanistiska film. Shawky har en bakgrund som dokumentärfilmare och har tidigare filmat just bland leprasjuka, och den strålande huvudrollsinnehavaren Rady Gamal – som själv haft sjukdomen – bär med sig en känslomässig autenticitet som gör filmen en ovanligt sann skildring av funktionsvariation, stigma och gemenskap.

Regi : Abu Bakr Shawky
Land : Egypten
Längd : 97 min
Språk : Arabiska med engelskt text
År : 2018

Med stöd av

ForumCiv

Denna produktion har finansierats av SIDA genom ForumCiv. SIDA/ForumCiv delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande producentens.

Region Stockholm

Stockholms Stad

Samarbetspartners