Resurs 2

Festival 2022

CinemAfrica filmfestival 2022 invigdes den 24 oktober. Temat för året var ”African Renaissance”. Festivalen visade flera Sverigepremiärer och hade en inbjuden gäst: Fatou Cissé, regissör till filmen A Daughter’s Tribute to Her Father: Souleymane Cisse.

Traditionsenligt utgår festivalen varje år från ett tema som genomsyrar programmet.  Temat för 2022 upplaga av CinemAfricas festival var African Renaissance. Festivalen lyfte fram filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan. Begreppet ”African renaissance” (renaissance = återfödsel på franska) handlar om den afrikanska kulturen bortom förtryck. För CinemAfrica passade namnet dessutom väl med tanke på att vi hela tiden försöker att nyansera hur Afrika och de kulturer som finns där och i diasporan porträtteras. Dessutom innebar ju eventet ett slags återfödsel av den fysiska CinemAfrica-festivalen efter pandemin.

Sammanlagt visades 11 spelfilmer, 10 dokumentärer och 18 kortfilmer, samtliga nyproducerade. Merparten producerades under åren 2021-2022 med ett mindre antal producerades 2019-2020. Filmerna hade valts ut av CinemAfricas programgrupp. Urvalet av filmer var överlag mycket uppskattat att döma av kommentarer från publiken.

Vi hade nationella gäster och också en internationell regissör på plats: Fatou Cissé från Mali. Hennes dokumentär om pappan, den hyllade filmskaparen Souleymane Cissé, visades under festivalen och i samband med det anordnades ett samtal lett av styrelseledamoten Nabil Belkacem. Visningen var filmens Sverigepremiär. 

Artiklar i media relaterade till festivalen:

Dagens Nyheter: Vi försöker nyansera hur Afrika porträtteras

Nöjesguiden: African Renaissance i fokus under årets CinemAfrica

Kingsize Magazine: Filmfestivalen CinemAfrica 2022 arrangeras i Stockholm 10 oktober – 6 November

Africanent: Intervju med CinemAfricas styrelsemedlem Meryem Saadi