Skolbio

Skolbio VT 2018

CinemAfrica är en ideell förening som arbetar med att sprida kvalitetsfilm från den afrikanska kontinenten och dess diaspora i Sverige. Vi visar spelfilmer, kortfilmer och dokumentärer gjorda av filmskapare med afrikanskt ursprung och fungerar som en plattform och forum för afrikansk film i Sverige. Vi arbetar för att öka utbudet av afrikansk film på biografer, festivaler, på tv och online. Genom att visa film från Afrika och diasporan arbetar vi för att komplettera det svenska kulturutbudet, uppdatera och nyansera bilden av Afrika.

Skolvisningar för barn och ungdomar är en viktig del av CinemAfricas verksamhet.
 Genom att adressera frågor om representation, etnicitet och identitet vid ung ålder skapas ett globalt samförstånd, och det är där CinemAfrica tar form. Vårt filmutbud engagerar och inspirerar barn och unga genom att informera och sprida olika aspekter av afrikanska kulturer. Vi erbjuder gratis skolbio till skolor runt om i landet och arbetar även för att våra filmer ska nå barn och ungdomar genom våra samarbetskanaler.

För bokning kontakta dina@cinemafrica.se

Filmerna:I Am Not Your Negro

USA/Frankrike/Belgien/Schweiz (2016)
Regi: Raoul Peck
Engelskt tal med svensk undertext
93 min
Åldersgrupp 15+

James Baldwin, författare, essäist och en av 1900-talets viktigaste intellektuella, lämnade efter sig ett ofärdigt manus vid sin död 1979 – ett manus om tre stora män som mördats i förtid, Medgar Evers, Martin Luther King och Malcolm X. Men också ett viktigt kapitel om USA, dess drömmar och mardrömmar och om James Baldwin egen resa genom dess hoppfullhet och förkrossande tomhet.

Action Kommandante

Sydafrika (2016)
Regi: Nadine Angel Cloete
Engelskt tal (engelsk undertext)
90min
Åldersgrupp 15+

Action Kommandante är en faktaspäckad och fartfylld dokumentär som tar ett stort samlat grepp om sin tid, kanaliserat genom berättelsen om Ashley Kriel. Med en fantastisk och på många sätt unik samling bilder, arkivfilmer, ljudinspelningar och nya intervjuer, ihopkomponerade i en intrikat och ständigt rörlig mosaik, får vi uppleva stämningarna och känslorna i Cape Flats mitt under Apartheids dödsryckningar, och kanske får svar på vad exakt det var som hände.

Iman

Sudan (2016)
Regi: Mia Bittar
Arabiska (engelsk undertext)
44min
Åldergrupp 11+

Genom att presentera fyra intima berättelser om vägen mot våldsam extremism så sätter Iman ett mänskligt ansikte på frågan. Syftet med denna film är att förmedla ett enhetligt, meningsfullt budskap kring hur radikalisering fungerar, dess negativa konsekvenser, och möjliga anledningar till varför folk ansluter sig till våldsam extremism. Iman av regissören Mia Bittar, är en sudanesisk film om radikalisering som speglar fyra öden baserade på verkliga händelser.

Who Am I

Kenya (2015)
Regi: Wanuri Kahiu och Nick Reding
Engelskt tal (svensk text)
30 min
Åldersgrupp: 11 +

Det våldsamma riksdagsvalet I Kenya 2007 lämnade många konsekvenser efter sig. För första gången blev kenyanerna uppdelade efter olika folkgrupper. Idag 10 år senare, fruktar många hur polariserat Kenya har blivit. Filmen WHO AM I utspelar sig på två grundskolor i Nairobi och Mombasa där regissören Wanuri Kahiu och Nick Reding utforskar problematiken kring nationell identitet bland eleverna. Med hjälp av lekar och intervjuer frå gar filmskaparna eleverna vad de vet om diskriminering, folkgrupper och identitet.

Inspirerat av Jane Elliots ”Blue Eyes, Brown Eyes” experimentet tar filmen pulsen på de identitetsspänningarna som råder i Kenya.

Homeland

Algeriet/Marocko/ Frankrike (2013)
Regi: Mohamed Hamidi
Språk: Arabiska/Franska
87 min
Åldersgrupp 11+

Juridikstudenten Farids bekväma liv blir plötsligt omkullkastat när han tvingas åka och rädda föräldrarnas livsdröm, huset hemma i Algeriet. Och Farid som aldrig varit där, och knappt kan arabiska! Genom hela sitt liv har Farid sagt att han är algerisk trots att han är född i Frankrike. När han väl landar i Algeriet så kallas han för fransman. I tider då nationell identitet och migration debatteras som aldrig förr, så det extra viktigt att fördjupa sig i dessa. Många svenskar känner idag igen sig i karaktären Farids upplevelser, men ser kanske bara en dualitet i att antigen vara det ena eller det andra.

 

Schemat:

Tensta konsthall
Taxingegränd 10

20/2 kl   09:00   Action Kommandante
20/3 kl   09:00   Action Kommandante

17/4 kl   09:00   Who Am I / Iman
22/5 kl   09:00   Who Am I / Iman
 

Skärisbiograf
Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen
Bodholmsgången 13, Skärholmen.

14/3    kl 11.15   I Am Not Your Negro
16/4    kl 11.15   I Am Not Your Negro
21/5    kl 13.15   I Am Not Your Negro
4/6     kl 09.15   Iman/ Who Am I
kl 11.15                Action Kommandante
kl 13.15                I Am Not Your Negro
 

Kista Bibliotek

Kista Galleria, 164 42 Kista

18/1     kl 13:00     Homeland
15/2     kl 13:00     Homeland
1/3       17:00         GRATIS SPORTLOVSVISNING  Who Am I
15/3     kl 10:00     Who Am I
5/4       17.00         GRATIS PÅSKLOVSVISNING    Who I Am /Iman
19/4     kl 10:00    Who Am I
17/5     kl 10:00    Who Am I