CinemAfrica på Ubuntu Filmfestival i Malmö
CinemAfrica bidrog till att lyfta afrikanska berättelser på Ubuntu Filmfestival i Malmö!
Malmö välkomnade sin första afrikanska filmfestival, Ubuntu Malmö Filmfestival, som arrangerades av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa den 4–6 oktober 2024 på biografen Panora. I samarbete med Antirasistiska Filmdagar, ABF Malmö och Folkets Bio Malmö erbjöd festivalen ett rikt program med filmer, panelsamtal och kulturella möten. CinemAfrica spelade en central roll i detta evenemang genom att bidra med sitt filmurval och sin expertis inom afrikansk filmkultur.
Ett fönster mot Afrikas rika kultur och berättelser
Ubuntu Malmö Filmfestival var mer än en filmfestival – det är en plattform som syftar till att förena olika communities i Malmö och skapa en djupare förståelse för Afrikas människor och kultur genom filmens kraft. Festivalens program innehöll fem filmer som lyfte olika teman, allt från personliga berättelser till bredare samhällsfrågor. CinemAfrica kurerade filmprogrammet och valde ut verk som visade bredden och djupet i afrikanska berättelser:
- Dahomey (Öppningsfilm): En förnämlig start på festivalen som belyste historiska och kulturella perspektiv.
- Father’s Day: En gripande skildring av faderskap och familjeband.
- All the Colours of the World Are Between Black and White: En poetisk utforskning av identitet och relationer.
- Amina: Ett historiskt drama om en kraftfull kvinnlig ledare i 1500-talets Nigeria.
- Mambar Pierrette: En intim inblick i en kvinnas liv och kamp för sin familj.
Panelsamtal och samtal som berörde
Utöver filmvisningarna erbjöd festivalen ett panelsamtal på temat ”Representation inom kulturvärlden”. CinemAfrica representerades genom David Nzinga, styrelseledamot, producent och skådespelare samt med ordförande Maureen Hoppers. Även skådespelaren Ibrahim Fall deltog i panelen som modereras grundare och ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa Malcolm Jallow. Samtalet gav besökarna möjlighet att reflektera och diskutera representationens roll i dagens samhälle. Publiken var engagerad och nyfiken, och flera av panel samtalen var fullsatta, vilket visade på det stora intresset för festivalens ämnen.
En hyllning till afrikansk kultur och gemenskap
”Ubuntu” – som betyder medmänsklighet – genomsyrade festivalens vision. Genom samarbetet mellan Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, CinemAfrica och andra partners blev detta ett unikt tillfälle att fira afrikanska röster och perspektiv. CinemAfricas närvaro och bidrag visade på vikten av att skapa plattformar där afrikanska berättelser når ut och engagerar nya publikgrupper.
Festivalen blev en inspirerande helg fylld av film, kultur och gemenskap. För mer information om framtida evenemang och uppdateringar, följ CinemAfrica på sociala medier och håll utkik på vår hemsida!