CINEMAFRICAS STYRELSE 2024&2025

CinemAfrica har utsett en ny styrelse för 2024 & 2025. Valberedningen bestod av Raymond Peroti och Karin Elfving.

Till ny styrelseordförande utsågs Maureen Hoppers, Maureens erfarenheter spänner sig över 25 år från bl.a näringsliv, myndigheter, civilsamhället och ideellt arbete, både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Erfarenheterna är från verksamheter som kommunikationschef för Mångkulturellt centrum resp. Axfoundation, internationell projektledare och marknadsstrateg på Svenska institutet och vid Södertörns högskola och senast som kommunikationsdirektör för Riksteatern.  

Den röda tråden är kommunikation och PR som skapar engagemang, ofta med civilsamhället samt ledningsgruppsarbete i ofta i komplexa politiskt styrda verksamheter. Ett arbete som prisbelönats med flera Guld & Silver i Publishing resp. Svenska designpriset mellan 2019-2023. Innan dess har vår ordförande även rankats som av Näringslivets 150 Superkommunikatörer i kategorin kommunikation.

Maureen har mer än 10 års erfarenhet av styrelsearbete, flera av dem som styrelseordförande i bl.a Fanzingo, Stockholms konstnärliga högskola, Grafikens hus, Föreningen TRYCK, Project Playground, Swedish East African Chamber of commerce, Afrosvenskarna Riksförbund m.fl. Maureen är även en av medgrundare till den ideella föreningen MeR Barnkultur som sedan 2014 verkat för en mer inkluderande barnkultur.

Med erfarenheter av att ha bott i och professionellt arbetat mot flera afrikanska länder och den afrikanska diasporan har Maureen oförtrutet arbetat för att stärka bilden av Afrika i Sverige. Ett arbete som uppmärksammats i flera utnämningar som “Årets Alumn” vid Södertörns högskola, nomineringar till Hållbarhet Priser och hedersutmärkelsen från “Afrikan Fusion fest” för arbetet med CinemAfrica” 

Nabil Belkacem är tidigare mångårig styrelseledamot i CinemAfrica. Styrelseledamot Tensta Konsthall, tidigare kulturombud, numera administrativ chef på Askebyskolan. Nabil har under många år även deltagit som referensperson för på Svenska Filminstitutet. Under totalt sex år, var av tre år i gruppen för Stöd för import av kvalitetsfilm och tre år i gruppen Stöd till filmkulturell verksamhet för barn och unga. För närvarande referensperson gällande kulturfrågor på utbildningsförvaltningen. Nabil har varit en del av CinemAfrica i olika roller/funktioner sedan den grundades för 25 år sedan

David Nzinga är en mångfacetterad skådespelare, producent, kreatör, manusförfattare och mentor. Hans resa i filmbranschen började med debutrollen i den Kristall-nominerade SVT-serien Familjen Babajou 2009. Sedan dess har han etablerat sig som en framstående skådespelare inom både teater och film.

År 2014 grundade David produktionsbolaget DNZ pictures och där han tillsammans med Sebastian Lagerkvist producerade dom prisbelönade kortfilmerna Jag Har Din Rygg och Gola inte som har över en miljon views på yotuube.  På scen har David gjort avtryck genom sina framträdanden på Dramatens stora scen och en världsturné med Unga Klara, där han spelade i städer som Beijing, Kapstaden, Johannesburg, Istanbul och New York.

David har en imponerande meritlista med dussintals tv- och filmproduktioner. Han har producerat långfilmen Glaciär för Viaplay och 2021 anslöt han sig till Warner Bros där han producerade Maria Wern Säsong 9 som är en av TV4s största flaggskepp. 

I år tilldelades David det prestigefyllda Anders Sandrews stipendium för filmmanus på deras 15:e jubileum. Under hösten har baletten GUSTAVIA premiär på Kungliga opera, David är en del av det konstnärliga teamet och har arbetat som dramaturg på projektet. Utöver sitt kreativa arbete är han initiativtagare till plattformen People of Film, tidigare eldsjäl för XO Foundation och styrelseledamot för Fanzingo.

Azza Ali har en bakgrund i film och produktion och startade sin karriär i branschen när hon arbetade som redaktör och inslagsproducent för UR programmet Melanin. Sedan dess har hon arbetat med allt ifrån kortfilm, dokumentär till långfilm där hon haft rollen som produktionsledare och producent. 

Azaa arbetar som produktionschef för läkare utan gränser, men just nu är hon föräldraledig. Azaa har ett stort intresse för film och drömmer om att arbeta mer inom film tillsammans med den afrikanska diasporan i Sverige och resten av Europa. Azza var bl.a. producent till Melanin på UR.

Anthia Ntebega  har en akademisk bakgrund inom sociologi (kandidatexamen) och filmvetenskap (masterexamen). Hon har jobbat som projektledare inom den ideella sektorn och jobbar idag som turnéledare för danskompaniet Cullberg. Hon har suttit som styrelseledamot i föreningen Nubian Hub, arbetat som projektledare för föreningen Interfem och tidigare suttit i programgruppen för CinemAfrica. Hon har god kunskap om afrikansk film och film från den svarta diasporan och är även självutnämnd popkultur-expert. 

Andrea Davis Kronlund är utställningsproducent på Statens museer för världskultur/Världskulturmuseerna. Andrea föddes i Kingston, är uppväxt i New York och bor numera i Stockholm. Andrea är en konstnär som använder fotografi som medium. Hon har en Master of Fine Art från New York University och International Center of Photography. Hon har även utbildats vid både Whitney Museum och Bronx Museum i New York. Hennes arbete präglas av tanken på gränser. Fysiska gränser, såsom mötet mellan ljus och skugga; konceptuella gränser, såsom mötet mellan det personliga, kulturella och politiska, och perceptuella gränser, såsom där vardagen övergår till det poetiska. 

Hennes verk har presenterats på Brooklyn Museum, International Center of Photography, Bibliothéque Nationale i Paris, Kungliga Biblioteket, Kulturhuset och Galleri Erik Axl Sund i Stockholm, samt i olika gallerier. Hon var en av grundarna till krullmag.com. 

Ellen Nyman är en svensk skådespelare, performance-artist och teaterregissör. Ellen föddes i Eritrea och växte upp i Stockholm, Sverige. Hon utbildade sig vid Århus Teaterskola i Danmark och har sedan sin examen arbetat inom teater, film, performancekonst och TV både i Danmark och Sverige. Ellen har framträtt på flera prestigefyllda scener, inklusive Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret, Malmö Stadsteater och i Henning Mankells pjäs Lampedus, bland många andra.

Parallellt med sin skådespelarkarriär driver Ellen ett politiskt konstprojekt kallat SPACECAMPAIGN, som inkluderar affischer och t-shirts, samt aktiviteter som samtal, fiktiva artiklar och performancekonst. Projektets syfte är att nyansera de massmediala föreställningarna om etniska minoriteter. Ellen har varit en återkommande skådespelare i flera TV-serier såsom de danska dramerna At the Faber (säsong 4) och första säsongen av Forsvar, samt den svenska miniserien Om ett hjärta. Hon har även haft mindre roller i kriminaldramerna Wallander och Bron.

Idag bor Ellen i Stockholm, men hon bodde i Köpenhamn under många år.  År 2012 regisserade Ellen föreställningen “En föreställning om svensk vapenexport” på Teater Tribunalen. Målet var att initiera en nationell folkomröstning om svensk vapenexport.

Ruth Ghebrehiwet är en ekonom med en passion för att driva förändring och skapa positiva resultat. Ruth har en kandidatexamen i ekonomi och har genom åren utvecklat expertis inom områden som finansiell analys, budgetering, redovisning och ekonomisk planering. Hon har arbetat för flera högprofilerade organisationer och företag med en stark förmåga att leda och inspirera team och har visat sig vara en skicklig projektledare och samordnare, som alltid levererar resultat av hög kvalitet. 

Michael McEachrane är medlem och rapportör i FN:s Permanenta forum för människor av afrikansk härkomst (UN Permanent Forum on People of African Descent). Han är 2024 Visiting Fellow vid Harvard Law School Human Rights Program och 2024-2025 Racial Justice Fellow vid Harvard Kennedy School Carr Center. Han är också Senior Visiting Researcher vid Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law i Lund och affilierad vid University College London (UCL) Sarah Parker Remond Centre Centre for the Study of Racism and Racialisation. Han har en doktorsexamen i filosofi från Åbo Akademi i Finland och har varit verksam vid universitet i USA, Kanada, Trinidad & Tobago, Sverige, Tyskland och Storbritannien. Hans nuvarande forskning fokuserar på postkoloniala/dekoloniala perspektiv på personer av afrikansk härkomst, mänskliga rättigheter, systemisk och strukturell rasdiskriminering samt reparativ rättvisa. Bland hans publikationer är anologin “Decolonial Sweden” (Routledge, oktober 2024). Han är en erfaren aktivist för människor av afrikansk härkomst, särskilt på EU- och FN-nivå, och bidrar regelbundet om rasfrågor i svenska och internationella medier. Vid sidan om att vara suppleant i Cinemafrica är han även styrelsemedlem i Black Lives Matter Sweden (BLMSWE).